Hoppa till huvudinnehåll

Samkönade par har för första gången beviljats adoption

Två kvinnor står bredvid varandra. Båda har ett litet barn i famnen.
Möjligheten att adoptera har funnits sedan den nya aktenskapslagen trädde i kraft för tre år sedan. Bildsättningsbild. Två kvinnor står bredvid varandra. Båda har ett litet barn i famnen. Bild: Lehtikuva regnbågsfamiljer,adoption,barn (familjemedlemmar)

Möjligheten för samkönade par att adoptera har funnits i tre år. Det blev möjligt efter att den nya äktenskapslagen trädde i kraft.

Nu har det finländska rättsväsendet bekräftat de två första adoptionerna, berättar föreningen Regnbågsfamiljer i ett pressmeddelande.

I de fall som Regnbågsfamiljer hänvisar till handlar det om inhemsk adoption, alltså då spädbarn adopterats av regnbågsfamiljer i Helsingfors.

Helsingfors stad säger att flera regnbågspar står i kön till adoptionsrådgivningen. Det finns intresse både för inhemsk och internationell adoption bland paren.

Att samkönade par kan adoptera barn är ett stort steg framförallt för homosexuella män som vill starta familj, säger Juha Jämsä, ordförande för föreningen.

– Adoption är väldigt viktigt och en ny möjlighet för par bestående av två män att bilda familj. Hittills har deras möjlighet att bilda familj varit väldigt restriktiv, säger Jämsä.

Läs också