Hoppa till huvudinnehåll

Den ryska ekonomin håller andan efter prisraset på olja i USA

Person tittar på oljepumpar utanför staden Surgut i Ryssland.
Oljepumparna går utanför den ryska staden Surgut, några hundra kilometer öster om Uralbergen. Person tittar på oljepumpar utanför staden Surgut i Ryssland. Bild: Alexei Andronov/Itar-TASS/All Over Press olja,oljeproduktion,Surgut

I Ryssland är oron stor efter gårdagens prisras på den amerikanska WTI-oljan. Både statens budget och rubeln prövas nu extra hårt.

Den ryska Urals-oljan är inte direkt beroende av den amerikanska WTI. Istället är den bunden till priset på Nordsjöoljan Brent.

Ändå är ryssarna väl medvetna om att det amerikanska prisraset hotar dra med även den ryska råoljan.

Idag är ryska ekonomer försiktigt optimistiska när det gäller prisutvecklingen. De förväntar sig inte ett ras, men nog en minskning.

– Det är inte uteslutet att Brent tillfälligt sjunker till ett pris under 10 dollar fatet, menar analytikern Dmitrij Marintjenko i tidningen Vedomosti.

Priset på Brent har halverats sedan årsskiftet då den kostade 60 amerikanska dollar. När marknaden öppnade på tisdagen tappade den direkt femton procent och kostar nu cirka 22 dollar fatet.

Dåliga nyheter för budgeten

Den ryska staten är starkt beroende av inkomsterna från oljeexporten. Årets budget räknar med att oljan har ett snittpris på 42 dollar.

Rysslands välfärdsfond behöver ett högre pris än det för att kunna fyllas på.

Moskva behöver ha egna reserver eftersom landet har svårt att ta lån på den internationella marknaden på grund av sanktioner.

Truck transporterar tunnor inom oljeindustrin. I bakgrunden flera tunnor.
Oljeprodukterna är viktiga för den ryska ekonomin. Den här bilden är från Lukoils industriområde i staden Perm, som finns strax väster om Uralbergen. Truck transporterar tunnor inom oljeindustrin. I bakgrunden flera tunnor. Bild: /All Over Press olja,oljeindustri,Lukoil

Låga oljepriser för en längre period är därför ett allvarligt problem för den ryska ekonomin i sin helhet.

En forskningsrapport från Finlands Bank som publicerades igår förutspår att Rysslands BNP minskar med en procent i år ifall oljepriset ligger krind 40 dollar.

– Oljepriset är det största hotet mot den ryska ekonomin på kort sikt, slår rapporten fast. Ifall oljepriset är lågt under en längre period är risken stor att minskningen blir större.

Hittills har den ryska staten lyckats hålla liv i den egna marknaden tack vare en effektiv finanspolitik och egna satsningar. I dagens läge är risken stor att många stora statliga investeringsprojekt stoppas.

Mindre olja, ljusare framtid

I Ryssland tror många experter att det nya avtalet mellan de oljeproducerande länderna ser till att stabilisera läget. Avtalet ska se till att minska produktionen och träder i kraft den 1 maj.

Oljepump i Los Angeles County, USA.
USA:s oljeindustri påverkar priset på den ryska oljan, oavsett om ryssarna vill det eller inte. Oljepump i Los Angeles County, USA. Bild: ETIENNE LAURENT/EPA/All Over Press oljeindustri,olja

Men också Moskva misstänker att stabiliteten bara blir tillfällig. Oljepriserna hålls låga så länge coronapandemin pågår och efterfrågan hålls låg.

– Avtalet kan inte kompensera en minskad efterfrågan, menar analytiker på Goldman Sachs som istället förväntar sig ett oljepris på omkring 20 dollar fatet de närmaste månaderna.

Rubeln stretar emot

Trycket på den ryska rubeln har varit stort hela året. Nyheterna från USA gör saken bara värre.

Hittills har den ryska Centralbanken agerat resolut och sett till att balansera rubelns värde. Ekonomer tror inte att dagens kris förändrar den situationen.

– Situationen är förstås ett hot mot rubeln men minskningen blir nog bara tillfällig, menar analytikern Aleksej Pogorelov från Credit Suisse för tidningen Kommersant. Dessutom har Rysslands import kraftigt minskat de senaste åren och sett till att minska efterfrågan på utländsk valuta.

Idag under förmiddagen tappade rubeln en procent i värde gentemot både dollarn och euron.

Läs också