Hoppa till huvudinnehåll

Dyrt sabotage i Pedersöre – förstörd telemast kostar över hundratusen

Polisuniform
Arkivbild. Polisuniform Bild: Marja Väänänen / Yle Polis,poliser

Söndagskvällens brand i en byggnad intill en mast för teletrafik i Pedersöre blev en kostsam historia. Prislappen för sabotaget övergår 100 000 euro. Än så länge har polisen ingen gärningsman i sikte.

Polisen har fått in många tips i fallet. Den anlagda branden utreds som grovt sabotage. Än så länge vet man dock väldigt lite om såväl motivet bakom dådet som en eventuell gärningsman.

Kriminalkommissarie Ove Storvall vid Österbottens polisinrättning uppger att man ännu inte hunnit gå igenom alla tips.

Inget som ännu tyder på konspirationsteorier

I Storbritannien, Holland och Sverige har telemaster under de senaste veckorna saboterats på grund av konspirationsteorier som sprids om att 5G-mobilnätet sprider coronaviruset. Att motivet här skulle vara detsamma är inget som polisen än så länge har några indikativ om, enligt Storvall.

- Vi har naturligtvis hört om den här teorin, men på brottsplatsen finns inga spår som tyder på detta. Ett motiv får vi sannolikt fram först då vi hittar gärningsmannen, säger Storvall.

Det var vid 22-tiden på söndag kväll som det brann i en byggnad intill en mast för teletrafik i Lövö i Pedersöre. Branden gjorde att teletrafiken i masten bröts. Polisen ber fortfarande allmänheten om tips i ärendet. Tips kan skickas på adressen: vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Det här är en översättning av artikeln Telemaston tuhoamisesta yli 100 000 vahingot Pohjanmaalla – ei viitteitä koronaviruksen aiheuttamiin salaliittoteorioihin skriven av Ari Vihanta för Yle Pohjanmaa. Översättning och bearbetning Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Läs också