Hoppa till huvudinnehåll

“En spelare kan bli smittad och lag kan hamna i karantän” – HIFK:s sportchef målar upp dystra hotbilder då ligaklubbarna kört igång träningarna igen

FC Lahti tränar.
Så här tolkar FC Lahti att de får träna enligt de nuvarande riktlinjerna. FC Lahti tränar. Bild: Heikki Kiseleff / Yle fotboll

Träna eller inte träna? Fotbollsligans beslut att öppna dörren för lagträning gör HIFK:s sportchef Mika Lönnström upprörd. Ligans riktlinjer är luddiga och i värsta fall kan det här riskera hela säsongen – och klubbarnas ekonomi.

Fotbollsligan står stilla på grund av coronaviruset, men i kulisserna rör det på sig. Förra veckan gav ligan och Bollförbundet grönt ljus för träning i mindre grupper.

De allra flesta av de tolv ligaklubbarna har meddelat på sina webbplatser att de har kört igång enligt ligans riktlinjer. HIFK-spelarna tränar på egen hand. Lagets sportchef Mika Lönnström är väldigt besviken och upprörd över hur konkurrenterna agerar.

Enligt Lönnström finns uppenbara risker när spelarna tränar tillsammans igen.

– Tiden går och vi kanske inte spelar i juli. Tänk om det dessutom dyker upp bakslag – en spelare blir smittad under en träning och ett helt lag skulle hamna i karantän på grund av gemensamma träningar. Det finns en risk att det inte blir något seriespel alls och då är vi i ett läge där det snart är över ekonomiskt för många, säger han till Yle Sporten.

– Det är dags att titta sig i spegeln. Vill vi spela den här säsongen? HIFK gör allt för det. Kontoret är stäng och spelarna har gått ner lön. Då är det oförsiktigt om något sker i ett annat lag.

“Väldigt flummigt”

Lönnström anser att riktlinjerna som klubbarna har fått är luddiga och ger utrymme för tolkningar. Enligt dem är lagträning inte möjligt och man rekommenderar individuell träning.

Senare i dokumentet nämns träning i mindre grupper med tre till fyra spelare. En rad riktlinjer radas upp för hur träningen ska bedrivas.

– Förra veckan fick vi de här riktlinjerna och det som står på pappret är väldigt flummigt. Vi ringde till ligan och frågade vad de betyder i klartext. Vi fick aldrig ett klart besked från varken Bollförbundet eller ligan. De vågar inte ge ett sådant, säger Lönnström.

HIFK:s och HJK:s spelare strider.
HIFK och HJK tränar väldigt olika. HIFK:s och HJK:s spelare strider. Bild: Matti Raivio/All Over Press HJK Helsingfors,HIFK Fotboll

Enligt honom betyder ”träning i mindre grupp” i praktiken en vanlig lagträning – speciellt om man tränar på det här sättet ett tag.

– Situationen har eskalerat och nu är det vilda västern. I finländsk fotboll är det helt exceptionellt om någon klubb klarar av att följa reglerna som finns och får ihop en träning i mindre grupper.

– Nu har vi hälsomyndigheternas rekommendationer och det som ligan säger. Riktlinjerna går i kors.

Lönnström tycker att fotbollen har arbetat tillsammans på ett bra sätt under coronatiden, men i träningsfrågan har det brustit.

– Potentiellt utsätter vi spelare för coronan nu. Jag är besviken på det här.

HJK tränar i mindre grupper – Jaro har fortfarande semester

HIFK är det enda laget som har gått ut med att spelarna fortsätter att träna på egen hand. Enligt Lönnström fortsätter det så i två veckor och sedan gör man en ny granskning av läget.

I Helsingforsrivalen HJK inledde man sin träning i mindre grupper på tisdagen. Sportchefen Miika Takkula säger att klubben följer regeringens och ligans direktiv och hänvisar också till HJK:s webbplats.

– Vi tar situationen på största möjliga allvar. Om det finns minsta risk att en spelare smittas så reagerar vi omedelbart, säger Takkula till Yle Sporten.

Division 1-klubben Jaros vd Fredrik Haga är däremot inne på Lönnströms linje. Han anser också att riktlinjerna är vaga.

– Tre till fyra spelare i grupp kan betyda att alla är på samma fotbollsplan. Då är det i praktiken en lagträning. Det kommer klara direktiv om man får träna i grupp, säger han till Yle Sporten.

Haga konstaterar att fotbollen är utsatt i och med att ett coronafall i ett lag påverkar hela serien. Just nu är Jaros spelare på semester.

Vad säger städerna? I Åbo tränar lagen i exil

Ett problem är också att städernas egna regler skiljer sig markant från varandra. I Åbo har staden förbjudit all användning av stadens motionsplatser – vilket också innebär att FC Inter och TPS inte kan träna i Kuppis som de normalt skulle göra.

På tisdagen blev Åbolagens träningar en het snackis på Twitter, där till och med stadsdirektör Minna Arve lade sig i diskussionen och slog fast att lagen inte får träna på allmänna platser.

– Staden har fattat sitt beslut och det måste vi leva med. Men vi har kommit överens om att vi får använda en privatägd plan för våra träningar, säger FC Inters tekniska direktör Vesa Mäki till Yle Sporten.

FC Inters lag på träning i Kuppis.
FC Inter och TPS tränar normalt i Kuppis. Nu är det inte möjligt. Arkivbild. FC Inters lag på träning i Kuppis. Bild: Yle / Marianne Nyman FC Inter Åbo,Kuppis

FC Inter tränar nu på en fotbollsplan i stadsdelen Peltola som i första hand används av juniorer. Det var deras träningar som väckte ont blod på sociala medier.

TPS håller i sin tur till i den privatägda inomhushallen i Impivaara. De båda Åbolagen intygar att de håller träningarna i små grupper på högst fyra spelare, helt enligt fotbollsligans riktlinjer.

– Det är väldigt mycket i riktlinjerna som kan tolkas på olika sätt. Också städer tolkar det väldigt olika. Visst har vi också lagt märke till att olika lag tolkar reglerna väldigt olika, men inte kan man beskylla dem för det, säger TPS lagledare Jani Tuomala.

Ligan svarar: Vi preciserar hela tiden riktlinjerna

Från fotbollsligan säger vd Timo Marjamaa att de är medvetna om problemen – och att man hela tiden jobbar på att göra riktlinjerna tydligare.

– Det är ett jobb som har pågått från första början. Klubbarna har varit involverade hela tiden – också HIFK – och det är tillsammans med dem som vi för tillfället arbetar för att göra reglerna så klara som bara möjligt, säger han.

Det som man i praktiken kommer att precisera är mängden spelare som får vara på plan samtidigt. Det är något som man till exempel i Lahtis har tolkat på ett annat sätt än på de flesta andra hållen i landet.

– En fotbollsplan är väldigt stor och faktum är att man kan vara ganska många grupper där samtidigt. Men det innebär inte att hela laget nödvändigtvis ska vara där samtidigt, säger Marjamaa utan att gå in på exakt hur träningarna kan komma att se ut efteråt.

Men håller du med om att det är en smittorisk? Borde ni ha avvaktat innan ni gav grönt ljus till klubbarna att börja träna igen?

– Nå, situationen vi befinner oss i är väldigt osäker. Och unik. Inte ens regeringen eller ministeriet har något facit på hur det här ska skötas. I det stora hela är ett ligalags träningar en ganska liten fråga.

Läs också