Hoppa till huvudinnehåll

Föderskor vill hem genast efter förlossningen - HUS svarar med fler hembesök och distansmottagningar

Nainen makaa sängyllä ja pitää kättään raskausvatsallaan.
Nainen makaa sängyllä ja pitää kättään raskausvatsallaan. Bild: Henrietta Hassinen / Yle graviditet,graviditetsillamående,graviditetskomplikationer,Graviditetstoxikos,graviditetsdiabetes,Graviditetstester,parförhållande,familjer,barnfamiljer,småbarnsfamiljer,föräldraledighet,kärlek,förlossningsvård,postpartumdepression,partner,moderskap,mödrarådgivningar,moderskapsförpackningar,moderskapsledighet,Moderskapsledighet,mödravård,hälsa,mental hälsa,förlossning,förlossningssjukhus,delivery ward,surrogatmoderskap,förlossningsförberedelse,prematur förlossning,postpartumdepression,rädsla,sex,hem

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, börjar i och med coronaepidemin erbjuda distansmottagning vid avdelningarna för nyfödda, det vill säga BB-avdelningarna. Orsaken är att allt fler kvinnor vill hem snabbt efter förlossningen.

Distansmottagningarna tas i bruk vid Kvinnokliniken i Helsingfors samt Jorvs- och Esbo sjukhus i Esbo. Tidigare har det erbjudits distansmottagning vid mödrapolikliniken men nu ska distansmottagning också erbjudas vid avdelningen för nyfödda.

Orsaken är att många föderskor i och med coronaepidemin önskat snabbare hemförlovning efter förlossningen.

- Det beror på coronavirusepidemin och det tillfälliga förbudet av stödpersoner på avdelningen för nyfödda, säger Marjaana Hanhirova, ansvarig överskötare vid HUS avdelningar för nyfödda.

Mer om det tillfälliga förbudet av stödpersoner kan du läsa om här.

Möjligheten till snabb hemförlovning ser ändå olika ut från fall till fall.

- Alla kan eller vill inte hemförlovas snabbt. Huruvida man kan hemförlovas snabbt är individuellt, säger Hanhirova.

En snabb hemförlovning är möjlig i de fall där mamman inte har några riskfaktorer gällande graviditeten, graviditeten och den vaginala förlossningen skett komplikationsfritt samt om den nyfödda mår bra.

Om kriterierna uppfylls får en förstföderska åka hem 36 timmar efter förlossningen och en omföderska efter 24 timmar.

En poliklinisk förlossning är också möjlig om strikta kriterier uppfylls. Då åker man hem direkt från förlossningsavdelningen, ungefär 6-12 timmar efter förlossningen, utan att besöka BB-avdelningen.

Baby i säng.
En snabb hemförlovning kan betyda att du åker hem mellan 6 och 36 timmar efter förlossningen beroende på diverse kriterier. Baby i säng. Bild: All Over Press babyer,förlossning,Infant

Sjukhusen ska ringa upp alla dagen efter hemförlovning

I och med att många nu hemförlovas snabbt ska sjukhusen börja ringa upp alla familjer dagen efter att de kommit hem.

- Genom att ringa upp familjerna kan vi ta reda på om de mår bra och stödja att amningen lyckas. Vid behov kommer vi sedan överens om en lämplig uppföljning, säger Hanhirova.

De nya verksamhetsmodeller som bäst stöttat familjernas välmående kommer vi säkert fortsätta med

Uppföljningen kan ske i form av ett normalt mottagningsbesök, per telefon, som distansmottagning via Maisa-applikationen, som ett hembesök av barnmorska eller en kombination av dessa.

Fler hembesök och distansmottagning för förlossningsrädda

På Kvinnokliniken och Jorvs sjukhus jobbar 24 barnmorskor med hembesök och dagligen görs ungefär 12 stycken. Nu ska också de som i vanliga fall besöker mottagningen för nyfödda på sjukhuset erbjudas hembesök.

- Vid behov kan antalet hembesök utökas, berättar Katja Mattila, avdelningssjukskötare med ansvar för hembesöksverksamheten.

För föderskor med förlossningsrädsla erbjuds stödgrupper för tillfället endast på distans. Också mottagningen för kvinnor med förlossningsrädsla sker nu på distans.

De nya verksamhetsmodellerna som nu tas i bruk kommer senare att utvärderas.

- De nya verksamhetsmodeller som bäst stöttat familjernas välmående kommer vi säkert kunna fortsätta med, bedömer Hanhirova.

Läs också