Hoppa till huvudinnehåll

Forskare på THL: Epidemitoppen är passerad – ifall restriktionerna hålls i kraft och människors beteende inte förändras avtar sjukdomen

Vårdpersonal iklädd skyddsutrustning går mot vit bil för att ta ett drive-in coronatest av person.
Finländarna har fått ändra på sina vanor i och med coronavirusepidemin. På bilden utförs ett så kallat drive-in coronatest. Vårdpersonal iklädd skyddsutrustning går mot vit bil för att ta ett drive-in coronatest av person. Bild: Lehtikuva coronavirus,Finland

Antalet coronavirusfall sjunker i flera delar av landet, uppskattar Simopekka Vänskä, specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

– På basis av vår uppskattning kan man konstatera att toppen är passerad och vi är på väg nedåt, säger THL:s forskare Simopekka Vänskä.

Uppskattningen bygger på antagandet att restriktionerna fortsätter i samma grad som nu.

Enligt THL:s prognos från mars skulle det så kallade R0-talet röra sig kring 1,6, det vill säga att en smittad person i medeltal smittar 1,6 personer. Enligt Vänskä har R0-talet nu sjunkit.

– Nu ligger R0-talet, som beskriver smitta, på ett eller under ett, alltså att antalet smittor skulle vara på sjunkande. Det beskriver situationen med nuvarande restriktioner och kontakter.

Talet är baserat på uppgifterna från Nyland, där flest personer insjuknat. Antalet personer som behöver sjukhus- eller intensivvård har jämnats ut eller börjat sjunka inom alla sjukvårdsdistrikt med specialiserad sjukvård.

Begränsningarna har effekt

Regeringen gick in för flera restriktioner i rörligheten och mötesfriheten i kampen mot coronaviruset. Till exempel undervisas alla utbildningsstadier på distans och det råder förbud på att träffas i grupper på fler än tio personer. Äldre och personer i riskgruppen har uppmanats stanna hemma.

Också restaurangerna fick lägga lapp på luckan till slutet av maj.

Exakt hur de här begränsningarna skulle inverka på sjukdomens framfart var omöjligt att uppskatta till en början. Enligt Vänskä visar den dalande smittokurvan mest på hur mycket finländarna ändrat på sitt beteende.

THL:s uppskattning över var vi befinner oss i förhållande till epidemitoppen baserar sig på antalet personer som behöver sjuk- eller intensivvård. Antalet har nu börjat sjunka.

Är det en positiv utveckling? Det beror på vilken strategi Finland väljer. Enligt Vänskä är det nu hög tid för Finland att fatta beslut om vad som ska göras härnäst.

– Ifall vi väljer strategin som går ut på att kväva epidemin är vi på rätt väg. Ifall vi däremot väljer att epidemin ska gå igenom befolkningen inom en rimlig tidsperiod förlänger det här det hela, säger THL:s forskare.

Hittills har Finland försökt bromsa epidemins framfart för att säkerställa att intensivvårdens kapacitet är tillräcklig. Ur ett ekonomiskt perspektiv har restriktionerna varit dyra.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel THL:n tutkija arvioi: Koronaepidemian huippu on ohitettu – Jos rajoitukset pidetään voimassa ja ihmisten käyttäytyminen ei muutu, tauti hiipuu skriven av Maria Stenroos.

Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.

Läs också