Hoppa till huvudinnehåll

Juniorturneringarna Gothia Cup och Partille Cup inställda – Helsinki Cup hyser ännu förhoppningar

AIK:s 14-åriga flickor jublar Gothia Cup-seger 2016.
Här firar AIK:s 14-åriga flickor Gothia Cup-seger 2016 – i år ställs turneringen in. AIK:s 14-åriga flickor jublar Gothia Cup-seger 2016. Bild: All Over Press / IBL Gothia Cup

Gothia Cup, som är en av världens största juniorturneringar för klubblag i fotboll, är inställd på grund av coronapandemin. Samma öde till mötes går en annan av de stora junioridrottsevenemangen i Sverige, Partille Cup i handboll. Arrangörerna bakom Helsinki Cup hyser fortfarande förhoppningar om att den anrika fotbollsturneringen ska kunna arrangeras.

För vänner av juniorlagidrott hämtade tisdagen tråkiga men väntade nyheter med sig. Två stora sommarturneringar i Göteborgstrakten inhiberades på grund av coronapandemin.

Arrangörerna för Partille Cup, som är världens största juniorturnering för klubblag i handboll, meddelade på tisdagen att årets turnering inhiberas.

Partille Cup har ordnats i Göteborg sedan turneringsstarten 1970. I år borde den ha gått av stapeln mellan den 29 juni och den 4 juli.

Ingen juniorfotboll heller

Samma tråkiga öde drabbar också Gothia Cup som är en av världens största fotbollsturneringar.

Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson skriver på turneringens webbplats att beslutet både var svårt och lätt att fatta.

– Det här är de svåraste orden jag någonsin formulerat: Det blir inget Gothia Cup i år.

– Samtidigt är det ett av de enklaste besluten jag har varit med om att fatta. Vi känner stor respekt för den pågående pandemin och hur den drabbar oss alla, världen över. Just nu måste allt fokus ligga på att begränsa smittspridningen och att skydda våra riskgrupper.

Gothia Cup har arrangerats i Göteborg årligen alltsedan 1975.

Ingen Sjundeå Cup, ingen Stadi Cup

Här hemma har både flick- och damfotbollsturneringen Stadi Cup och handbollsturneringen Sjundeå Cup som spelas utomhus inhiberats.

Däremot hyser ledningen för juniorfotbollsturneringen Helsinki Cup fortfarande vissa förhoppningar om att turneringen ska kunna arrangeras som planerat den 6–11 juli. Helsinki Cup har arrangerats sedan 1976.

Turneringens verkställande direktör Kirsi Kavanne låter uppgiven då Yle Sporten ringer upp. Osäkerheten är stor.

– Vi väntar på besked av statsrådet och THL. Vi följer riktlinjerna som vi får.

Hur är känslan just nu?

– Förstås känns det ledsamt och underligt och allt däremellan. Vi får vänta och se vad budet blir.

Alandia Cup på Åland har tills vidare inte heller meddelat om att turneringen inte skulle kunna ordnas. Fotbollsturneringen ska enligt planerna gå av stapeln den 14–18 juni.

Under fotbollsturneringen Kokkola Cup den 16–19 juli skulle man fira Karlebys 400-årsjubileum, samt turneringens 40:e upplaga – återstår att se hur det går med festligheterna.

Redan den 12 mars blev det klart att Stafettkarnevalen som i vanliga fall ordnas i slutet av maj ställs in för första gången på 60 år.