Hoppa till huvudinnehåll

''Läget i Finland är extremt bra'' – experter listar 5 sätt att ta oss ur coronakrisen

Kvinna och man sitter i tv-studio och diskuterar.
Pauliina Ilmonen, biträdande professor i statistik vid Aalto universitetet, och Mika Rämet som leder vaccinforskningscentralen vid Tammerfors universitet diskuterade Finlands olika alternativ i måndagens A-studio. Kvinna och man sitter i tv-studio och diskuterar. A-studio,Mika Rämet,Pauliina Ilmonen

Finlands strategi för coronavirusepidemin har fungerat väldigt bra hittills, uppskattar Pauliina Ilmonen, biträdande professor i statistik vid Aalto universitetet och Mika Rämet som leder vaccinforskningscentralen vid Tammerfors universitet.

– Säkert sker det en del skönhetsmissar under vägen, men strategin i sig har fungerat bra, sa Rämet i Yles A-studio.

Ilmonen som arbetar med att göra upp modeller för spridningen av sjukdomen, och Rämet som utvecklar vaccin mot viruset listar fem alternativ för att ta oss ur coronakrisen.

– Finland har fortfarande alla de här alternativen. Läget i Finland är så pass bra, vi har lyckats trycka kväsa infektionerna så pass mycket så att vi fortfarande kan välja, påpekade Ilmonen.

1. Utveckling av vaccin

Utvecklingen av ett vaccin skulle innebära en ändstation för viruset. Enligt Rämet har starten varit väldigt bra. Enligt honom utvecklas det som bäst så många som 200 stycken.

Det bör ändå nämnas att det inte är problemfritt att utveckla vaccin, och därmed kommer inte ett sådant att finnas tillgängligt ännu på ett år.

Innan vaccinet kan tas i bruk på ett allmänt plan måste det dels vara tillräckligt effektivt, dels tillräckligt säkert.

För att utveckla flockimmunitet måste vaccinet också ges åt barn som i genomsnitt får mildare symtom ifall de insjuknar. Därför måste vaccinets säkerhet gå att garantera. Ifall vaccinet ges åt en för liten del av populationen utvecklas ingen flockimmunitet.

2. Flockimmunitet genom långsam spridning av viruset

Det är möjligt att utveckla flockimmunitet genom att tillräckligt många insjuknar i sjukdomen och på så vis uppnår immunitet mot viruset.

Ifall man vill förhindra virusets spridning behövs restriktioner i samhället. Den här strategin strävar till att viruset sprids så långsamt så att sjukvårdens kapacitet hela tiden är tillräcklig. Färre dör också i sådana fall.

3. Flockimmunitet genom att låta viruset spridas snabbt

Det är också möjligt att låta viruset spridas snabbt hos befolkningen.
Risken med den här strategin är att sjukvårdens kapacitet inte räcker till, vilket kan leda till ännu fler dödsfall, säger Ilmonen.

4. Att kväva epidemin

Förutom att sträva efter flockimmunitet finns det också ett fjärde alternativ. Det handlar om att R0-talet, alltså talet som uppskattar hur många en infekterad människa smittar, ska hållas under ett. Då minskar helt enkelt antalet insjuknade och epidemin kvävs.

Enligt en färsk uppskattning från en forskare på Institutet för hälsa och välfärd THL ska R0-talet redan ha sjunkit till ett eller till och med ännu lägre – vilket skulle betyda att antalet smittor håller på att sjunka.

5. Utveckling av läkemedel eller annan vård

Det femte alternativet är enligt experterna att utveckla en effektiv vård av coronaviruspatienter. Det kunde vara vård med hjälp av ett läkemedel eller vård som bygger på bioteknologi, enligt Rämet.

Målet var att köpa tid

Ilmonen på Aalto universitetet gissar att Finlands främsta mål med restriktionerna var att köpa sig tid för att hinna få mer information om viruset.

– Man har agerat extremt bra, konstaterade Ilmonen.

Rämet påpekar att restriktionerna alltid kan uppdateras i skenet av ny kunskap, och håller med Ilmonen om att Finland har agerat väldigt bra i situationen.

– Läget i Finland är extremt bra. Särskilt då vi vet att situationen är alldeles grym globalt, sa Rämet.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Suomessa on äärimmäisen hyvä tilanne" – Asiantuntijat listasivat 5 vaihtoehtoa, jotka Suomella on koronakriisistä ulospääsyyn skriven av Annette Blencowe.

Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.