Hoppa till huvudinnehåll

Max 98 permitteras i Malax – kan komma ny omgång förhandlingar än i år

Barn leker med legobitar.
Det är främst anställda inom småbarnspedagogiken som berörs av permitteringar eller omplaceringar. Arkivbild. Barn leker med legobitar. barn (familjemedlemmar),familjer,legobitar,leka

Knappt hundra personer kan omplaceras eller permitteras i Malax som en följd av de restriktioner som coronaviruset fört med sig. Det av produktionsmässiga skäl, senare kan det bli en ny runda samarbetsförhandlingar av ekonomiska skäl.

Det är en del av personalen inom småbarnspedagogiken, städ- och köksservice inom bildningen, medborgarinstitutet samt bibilioteket som kommer att permitteras eller omplaceras. Det är resultatet av Malax kommuns samarbetsförhandlingar som avslutades på måndagen.

Max 98 anställda ska permitteras eller omplaceras av produktionsmässiga skäl. Före man fattar beslut om permitteringar och omplaceringar ska det göras en plan så att den ordinarie verksamheten kan tryggas, till exempel hur många anställda som behövs kvar inom småbarnspedagogiken.

- Alla i personalen gör ett jättebra jobb, det är inte roligt att hamna i det här läget, säger kommundirektör Jenny Malmsten dagen efter att resultatet av samarbetsförhandlingarna fastställts.

Jenny Malmsten, kommundirektör i Malax.
Jenny Malmsten säger att man sett på den ekonomiska biten hur stor inbesparing permitteringarna ger. Jenny Malmsten, kommundirektör i Malax. kommundirektörer,Malax,Jenny Malmsten

Malax kommun har i dag omkring 550 anställda, samarbetsförhandlingarna gällde omkring 250 anställda. De som inte omfattades av förhandlingarna är anställda inom social- och hälsovården.

Inte räknat på inbesparingen

Sedan tidigare finns ett politiskt beslut om möjligheten att inleda samarbetsförhandlingar av ekonomiska skäl efter att förhandlingarna av produktionsmässiga skäl avslutats.

- Det finns beredskap men vi har inte inlett nya samarbetsförhandlingar. Det kan bli aktuellt ännu i år, säger Malmsten.

Hur stora inbesparingar ger permitteringarna?

- Eftersom de görs av produktionsmässiga skäl har vi inte sett på den saken.

Enligt resultatet kan de anställda permitteras i max 90 dagar under tiden 22 maj -16 augusti.

- Troligtvis blir det kortare än så, säger Malmsten.