Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby permitterar 95 anställda – de flesta inom daghem, kök och städning

Mats Brandt, stadsdirektör i Nykarleby.
Det känns tråkigt att permittera, säger Mats Brandt som är stadsdirektör i Nykarleby. Mats Brandt, stadsdirektör i Nykarleby. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Mats Brandt,stadsdirektörer

Nykarleby stad permitterar 95 personer med start tidigast 25:e maj. Bakgrunden är undantagsförhållandena på grund av coronavirusepidemin som har minskat behovet av arbete också inom Nykarleby stad.

- Det känns tråkigt eftersom permitteringar alltid slår hårt mot enskilda personer. Men vi har försökt begränsa de negativa konsekvenserna så mycket som möjligt och nu är det 95 personer som permitteras, säger kommundirektör Mats Brandt.

För tillfället används cirka 35 procent av platserna inom småbarnspedagogiken och det påverkar de anställda på daghemmen men också inom stödtjänster som köks- och städfunktioner.

Rekordfå barn också i sommar

Dessutom är rekordfå barn anmälda till småbarnspedagogiken under sommaren och det får också konsekvenser för enheternas sommaröppethållningstider.

- Från första dagen med undantagsförhållanden har vi sett att föräldrarna har valt att hålla barnen hemma. Förhandsanmälningarna till sommaren pekar på att det låga utnyttjandet fortsätter. Det är rekordlågt antal barn anmälda till den här sommaren. Det är hälften jämfört med ett normalt år så det påverkar behovet av arbetskraft, säger Brandt.

Permitteringarna drabbar också anställda inom arbis, bibliotek, kultur, muséer, fritid, idrott och ungdomsverksamhet.

Permitteringarna genomförs tidigast från och med 25 maj. Längden på permitteringarna är olika inom olika enheter och verksamheter.

Huvudförtroendemännen godkänner inte permitteringar

Samarbetsförhandlingarna slutfördes på måndagen och huvudförtroendemännen har anmält avvikande åsikt till protokollet.

- Även om det är mycket speciellt läge denna gång så godkänner vi inte permitteringar. Det finns förståelse för varför staden nu gör som många andra städer och arbetsgivare, men av princip godkänner vi inte permitteringar, säger lärarnas huvudförtroendeman Simon Ekstrand.

Precis som i många andra kommuner är det främst dagvårdspersonalen som drabbas av permitteringarna.

- Beläggningen är så låg i juni att man var tvungen att göra det här. Man kan inte ha hur många anställda som helst per barn, säger Ekstrand.

Samtidigt är Ekstrand nöjd över att Nykarleby inte permitterar skolgångsbiträdena. De har hittills jobbat som handledare för de elever som får närundervisning.

- Och så har de haft lite andra uppgifter inom organisationen, bland annat har de ringt personer som är äldre än 70.

Läs också