Hoppa till huvudinnehåll

Operastjärnan Karita Mattila sjunger för sina nya grannar i Åbohöghus

Operasångerskan Karita Mattila skulle resa tillbaka hem till Florida, USA, men på grund av covid-19 hamnade hon i Åbo.

Hon satte sig i karantän i Åbo i en höghuslägenhet, som hennes exman äger.

Men Mattila måste regelbundet öva, så hon satte upp en lapp i trappuppgången, där hon meddelade att hon övar men bad samtidigt om ursäkt för eventuellt oljud.

En lapp, där Karita Mattila ber om ursäkt för oljudet då hon har sångövningar.
Lappen som Karita Mattila satte upp i höghusets trappa. En lapp, där Karita Mattila ber om ursäkt för oljudet då hon har sångövningar. Bild: Johanna Manu / Yle Karita Mattila,operasångare,piano

Mattilas meddelande blev snabbt en viral hit. Lappen sattes nämligen upp den 1 april, vilket fick grannarna att undra om det faktiskt var den världsberömda operastjärnan som skrivit lappen.

Lappen hamnade på twitter, där Mattila bekräftade att de faktiskt är hon som satt upp den.

- Jag trodde att jag hade sett och hört det mesta, men folk på sociala medier var så genomhjärtligt söta och uppmuntrande. Jag blev helt rörd av det positiva mottagandet, säger Mattila.

Mest röstövningar och skalor

Karita Mattilas varning för oljud fick grannarna att utropa "Oljud!? Hon är ju en världsberömd operastjärna! Vi ser fram emot konserter."

Fast det blev inte konserter, utan åtminstone till en början är det röstövningar och skalor för Mattila.

Men tänk om grannarna sitter ner med ett glas vin och i lugn och ro lyssnar på världsstjärnan?

- Det är ju bara skalor jag övar, så de har säkert bytt till något starkare och funderar på om det någonsin kommer något som är värt att lyssna på.

Karita Mattila sitter vid ett ljusrött piano.
Mattila tog med sig det ljusröda pianot då hon 2007 sålde sin lägenhet i London. Nu är det till salu, men hon ger ingen garanti för att musikaliteten och sångrösten följer med till den nya ägaren. Karita Mattila sitter vid ett ljusrött piano. Bild: Johanna Manu / Yle Karita Mattila,piano,operasångare

Och då hon är sopran, och sjunger ganska högt, så har grannar på andra håll till och med satt på radion eller tv:n högre då de inte står ut längre. Men det har hänt tidigare, inte nu i Åbo, där det har varit knäpptyst i huset då hon övat.

Belönar sina grannar då de plågats för länge

- Ibland då jag övat länge och det känns som att grannarna har plågats för länge kan jag sjunga någon favoritlåt, någon lättsmält finsk folkvisa som avslutning, säger Mattila.

Och snart ljuder Jean Sibelius Aamulla varhain, med text av V. A. Koskenniemi i trappuppgången.

Aamulla varhain kun aurinko nousi,
kun minä unestani heräsin.
Sydämeni oli niin surusta raskas,
miksi sä kultani hyljäsit mun.

Nu efter fyra veckor i Åbo har Mattila så småningom också fortsatt med att öva Ebolis aria O don fatale ur operan Don Carlos.

- Vad jag vet har ingen stått utanför dörren och lyssnat. Dessutom får det ju inte vara folksamlingar, så jag tror inte jag haft publik i trappuppgången.

Joggning och matlagning är andningshål

Men då Mattila är ute på joggningsrunda lyssnar hon på Bruce Springsteen och Cindy Lauper, för att få bra fart.

Karita Mattila och Apocalyptica på Musikhusets scen.
Karita Mattila och Apocalyptica på Musikhusets scen 2016. Karita Mattila och Apocalyptica på Musikhusets scen. Bild: Ilmari Fabritius/Yle Karita Mattila,Apocalyptica

En annan sak som blivit ett andningshål för henne är att laga mat.

- Jag provar recept som jag aldrig försökt mig på tidigare. Till påsken lagade jag pasha och lamm.

Men Mattila har särskilt hittat husmanskost.

- Genast efter att jag hamnat i karantän lagade jag makaronilåda. Jag har säkert inte lagat sådan själv på tio år. Jag lagade så mycket att frysen är fylld med det.

Och eftersom Mattila älskar twitter, så har hon hittat många fina mattips och recept där, bland annat på det hon säger är världens bästa pannkakor.

Så då trappuppgången inte fylls av operatoner och skalor, fylls den av doften av pannkakor.

Mattila njuter av tiden i Finland, men hon saknar redan sitt hem i USA.

Artikeln baserar sig på Oopperatähti Karita Mattila koronakotoilee kerrostalossa Turussa: pyysi naapureilta anteeksi meluhäiriötä ja liikuttui vastaanotosta skriven av Johanna Manu.