Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg vill bli en bättre cykelstad - nu får invånarna och turisterna säga sitt

Fötterna av en cyklist.
Det finns redan en del cykelrutter för turister. Fötterna av en cyklist. Bild: Amanda Vikman/Yle cykel,cyklist

Raseborgs stad vill höra invånarnas och turisternas åsikter om hur man kunde utveckla möjligheterna att ta sig runt med cykel.

Staden håller för tillfället på och utvecklar ett program för cykling. I det utreds möjligheterna att röra sig med cykel till vardags, hur man kunde utveckla cykelvägar och rutter samt cykelturismen.

Därför vill staden bland annat veta vilka de viktigaste cykelrutterna är för skolbarnen och för dem som vill cykla till jobbet eller som cyklar på fritiden. Behövs det nya cykelvägar och hur kunde man göra cyklingen mer attraktiv?

En cyklist cyklar på en riksväg. Framför cyklisten kör en lastbil.
Yle Västnylands redaktör Malin Valtonen testade att cykla till jobbet förra sommaren. En cyklist cyklar på en riksväg. Framför cyklisten kör en lastbil. Bild: Magdalena Silin / Yle cykling,cyklister,Ekenäs,riksväg 25

Det finns redan en hel del cykelrutter i kommunen som grund för att utveckla cykelturismen. Den 200 kilometer långa Kustrutten lanserades år 2018, i Fiskars finns 60 kilometer terrängcykelstigar och brukslandskapsrutten Banvallen öppnades i fjol.

Staden hoppas nu att både raseborgare och turister svarar på en enkät för att få bättre koll på läget.

Programmet för cykling är ett samprojekt mellan Raseborgs stads tekniska central och stadens turismtjänster.

Raseborgs stad har beviljats statsunderstöd från Transport- och kommunikationsverket Traficom för skapa ett utvecklingsprogram för att främja cykling i Raseborg. Planen ska stå färdig i höst 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland