Hoppa till huvudinnehåll

Serie A-säsongen ska spelas klart – om Italiens regering ger grönt ljus

Brescia firar efter seger i säsongspremiären.
Jesse Joronens Brescia hoppas att säsongen avslutas. Brescia firar efter seger i säsongspremiären. Bild: Fabio Murru/EPA Jesse Joronen,Serie A,Brescia Calcio

Italienska Serie A:s styrelse bekräftade efter sitt möte i måndags att säsongen ska spelas klart – förutsatt att Italiens regering tillåter det.
Italiens fotbollsserier har haft avbrott sedan den 9 mars på grund av coronaviruset.

Landets strikta begränsningar ska ändå fortsätta åtminstone till den 3 maj.

Inom landets fotbollskretsar hyser man förhoppningar om att klubbarna så småningom kunde återuppta sina träningar. Bland annat om detta ska Italiens fotbollsförbund diskutera med landets idrottsminister i veckan.

Olika åsikter

Bland de italienska klubbarna råder det blandade åsikter huruvida säsongen ska fortsätta eller inte. Åtminstone Brescia, Torino, Sampdoria, Udinese, Spal, Genoa och Cagliari har krävt att säsongen ska förklaras avslutad. Enligt dem utgör coronapandemin en alltför stor risk. Andra klubbar skulle gärna se att säsongen fortsätter.

För varje klubb återstår 12 eller 13 matcher av säsongen. Juventus toppar tabellen med 63 poäng före Lazio med 62 poäng. Förutom om mästerskapet, går striden också het om placeringarna som ger en plats i Champions League och i Europa League.

Den allra största striden i Italien är ändå mot coronaviruset som skördat över 24 000 människoliv i landet.

Olika alternativ

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa dryftar olika möjligheter hur säsongen i de olika medlemsländernas ligor ska avslutas. Tills vidare har Uefa förbjudit medlemsländerna att avsluta eller inhibera sina säsonger.

En tanke är att spela inför tomma läktare. Bland annat i Tyskland hyser man förhoppningar om att Bundesliga kunde få fortsätta utan publik i medlet av maj.

Hur som helst har säsongerna dragit ut på tiden så mycket att de inverkar på följande säsong.

Den finländska herrfotbollsligan meddelar på sin webbplats att säsongen inleds när begränsningarna inte längre gäller. Planen är att börja spela i början av juni och att köra med ett mer intensivt matchschema än normalt.