Hoppa till huvudinnehåll

Trump hotar att stoppa immigration till USA - Vita huset hade ingen omedelbar förklaring

President Donald Trump hotade att stoppa immigration till USA, genom ett besked via Twitter. Men varken han eller Vita huset gav några detaljer om beslutet eller när det kungörs officiellt.
President Donald Trump hotade att stoppa immigration till USA, genom ett besked via Twitter. Men varken han eller Vita huset gav några detaljer om beslutet eller när det kungörs officiellt. President Donald Trump hotade att stoppa immigration till USA, genom ett besked via Twitter. Men varken han eller Vita huset gav några detaljer om beslutet eller när det kungörs officiellt. Bild: /All Over Press Donald Trump,USA

President Donald Trump hotar att stoppa all immigration till USA på grund av coronaviruset. Trump meddelade överraskande på Twitter att han kommer att underteckna en exekutiv order om att immigration stoppas tills vidare.

- Jag kommer att underteckna en exekutiv order om att suspendera immigrationen till USA i ljuset av attacken från den Osynliga Fienden, skriver presidenten på Twitter.

Han gav inga detaljer om huruvida all immigration stoppas och Vita huset kunde inte genast förklara hans uttalande.

Det är också oklart om han kan stoppa alla inkommande utlänningar enbart med ett dekret, då det inte råder undantagstillstånd.

Ingen absolut auktoritet

Trump hävdade förra veckan att han har "absolut auktoritet" över delstaterna att öppna landets ekonomi, men han har inte upprepat sitt kontroversiella påstående efter mördande kritik från grundlagsexperter, demokrater och till och med från en del republikaner i kongressen.

Trump har i sina dagliga presskonferenser stoltserat med att han stoppade inkommande flyg från Kina och Europa på grund av pandemin, men han har inte utsträckt förbudet att gälla andra länder eller världsdelar så som Sydamerika.

Däremot har han utnyttjat presidentens maktbefogenheter under pandemin för att skärpa bevakningen vid gränsen mot Mexiko. Han har struntat i lagar som skyddar minderåriga och som förbjuder direkt avvisning och utvisning av asylsökande vid gränsen.

Amerikanska beskickningar har inte heller behandlat nya visumansökningar på flera veckor på grund av pandemin.

Drygt 1 400 döda

1 433 insjuknade avled i USA under det senaste dygnet. Det innebär att över 42 000 människor har dött av corona i USA, vilket är överlägset flest i världen.

Dödstalet är i alla fall på väg nedåt för dagen innan registrerades nästan 2 000 dödsfall.

Flera delstater, särskilt i nordvästra och mellersta USA, har börjat lätta på restriktioner trots varningar från hälsovårdsmyndigheter om att pandemin inte är över.

Flygplanstillverkaren Boeing och traktorbolaget Doosan Bobcat hör till de storföretag som öppnade sina fabriker i måndags.

Gårdagens historiska oljeprisfall har också lett till fallande aktiekurser. Dow Jones indexet i New York slutade 2,4 procent på minus medan S&P 500 hade fallit med 1,8 procent då börsen stängde.

Aktiekurserna i USA har stigit under de två senaste veckorna efter att de störtdök i mars.

Trump tror att fenomenet med negativa oljepriser eller ytterst låga oljepriser är tillfälligt. Han försöker i alla fall stötta upp priserna med att köpa 75 miljoner fat olja för att fylla på USA:s strategiska oljereserv.

Källor: AP, Reuters, Washington Post