Hoppa till huvudinnehåll

"Det blev helt tomt i kalendern" - evenemangstekniker har gett upp hoppet för sommaren och ser skeptiskt på hösten

Publiken då Hov1 uppträder på Börs nightclub på Glöggrundan i Åbo
Arkivbild. Publiken då Hov1 uppträder på Börs nightclub på Glöggrundan i Åbo Bild: Petter Sandelin/Yle Yle X3M,konsert,Panetoz,Glöggrunda

Det blev mer eller mindre tvärstopp för evenemangsteknikerna på Frontline Audio i Jakobstad när coronarestriktionerna infördes. För Vasabördiga musikern Anna-Stina Jungerstam kan en hel Europaturné gå om intet.

Anders Englund är delägare i Frontline Audio, baserat i Jakobstad, som levererar teknik till evenemang runt om i Finland. Kort sagt handlar det om ljud, ljus, scen och bild.

- Allt från konserter, festivaler, konferenser, möten… räknar Englund upp.

Helt tomt i kalendern

Arbetsmängden störtdök direkt efter att regeringen i mitten av mars rekommenderade att alla evenemang med över 500 deltagare ställs in.

- Då försvann 95 procent av det som vi hade inbokat på ett ögonblick, säger Englund.

När man senare drog gränsen vid tio personers sammankomster blev det helt tomt i kalendern.

- Vi hade en fin vår så långt och föregående år var lyckat. Vi hade tänkt satsa i ny utrustning, men kalendern tömdes på en dag.

Men man sitter inte och rullar tummarna. Det finns mindre stream-evenemang som man tar sig an, men det är bara småsaker jämfört med det normala.

Anders Englund.
Anders Englund. Anders Englund. Bild: Yle/Markus Bergfors scenteknik,scentekniker,ljuddesigner,Österbotten (historiskt landskap)

Välkommet ekonomiskt stöd

Företaget har dock lyckats få stöd från Business Finland. Det är frågan om ett utvecklingsstöd som inte får användas till befintlig verksamhet.

- Vi har ett projekt på gång där vi utvecklar utrustning för vår bransch, som vi hoppas kunna sälja sen när evenemangen drar igång igen.

Är stödet viktigt för företagets överlevnad?

- Vi har byggt upp företaget så att vi ska klara av en situation där vi inte har jobb på några månader. Men det här läget tror jag kommer att påverka oss i åtminstone ett halvt år, troligtvis längre, kanske ett år. Så det här stödet kommer väl till pass, vi behöver det verkligen.

Har ni gett upp hoppet för hela sommaren?

- Jag har gjort det. Jag tycker också att det är orimligt att arrangera större evenemang i sommar, med tanke på smittorisken, säger Englund.

Vintern kan bli rätt normal

Vintern är vanligtvis lågsäsong för Englund och hans kollegor.

Tror du att kommande vinter kommer att vara ännu sämre?

- Det kan hända att den är rätt normal sett till inkomster. Men jag tror den kan bli annorlunda produktionsmässigt sett. Om man får ordna evenemang tror jag att det blir i mindre skala och att folk ofta följer med på distans.

Vad tror du om möjligheten att det blir en explosion av evenemang under vintern om restriktionerna släpper och alla vill ut efter att ha suttit hemma så länge?

- Jag var först lite rädd för det, för hur vi skulle få hösten att gå ihop. De som inte avbokade, flyttade nämligen fram sina evenemang till hösten och plötsligt var hösten välfylld. Men som läget är nu är jag väldigt skeptisk till att många av dessa evenemang kommer att bli av i höst.

Ingen turné för Nightbird

Anna-Stina Jungerstam är musiker och går under namnet Nightbird. Jungerstam är från Vasa och bor just nu i Helsingfors.

Vardagen förändrades dramatiskt när coronan gjorde entré.

- Jag släppte en ny singel i mitten av mars och skulle ge mig ut på turné. Största delen av spelningarna blev avbokade eller framflyttade, säger Jungerstam.

Det har ändå blivit några spelningar, live på nätet.

- Det var roligt att jag fick göra det. Men det är ju inte alls samma sak och man får inte lika bra betalt heller.

Anna-Stina Jungerstam, känd under artistnamnet Nightbird.
Anna-Stina Jungerstam. Anna-Stina Jungerstam, känd under artistnamnet Nightbird. Bild: Gunnar Bäckman musiker,anna-stina jungerstam

Ingen panik

Jungerstam säger att hon klarar sig trots inkomstbortfallet.

- Det är inte panik på det viset. Men jag skulle förstås ha klarat mig mycket bättre om allt varit normalt.

En del oväntade arbetsmöjligheter har också dykt upp, till exempel i form av föreläsningar.

Hon har också tvingats tacka nej till vissa saker. Hon skulle ha deltagit i ett tv-program där man skulle ha filmat hemma hos henne, men fick lov att tacka nej eftersom hon bor med personer som hör till riskgruppen.

Har du hört något om hur dina musikerkollegor har det?

- Det är många som försöker ta till vara den här tiden och vara produktiv. Göra sånt konstnärligt arbete som är möjligt att göra i dessa tider, säger Jungerstam.

När tror du att du kan börja uppträda normalt igen?

- Jag jobbar som bäst med olika uppgifter gällande min nya skiva som släpps i höst och det finns färdigt bokade turnéer i Europa, som nu då kanske avbokas eller flyttas framåt. Man måste hela tiden följa med läget. Det känns väldigt svårt att planera något för pågående år.

Hur länge klarar du dig? Hur länge kan det här läget fortsätta före du måste ta dig en ordentlig funderare kring vad du ska ta dig till?

- Det känns nog oföränderligt för min del. Jag måste inte tänka om helt och hållet och byta karriär. Jag fortsätter som hittills och försöker hitta andra sätt att göra det jag är bra på och tycker om att göra.

Englund och Jungerstam intervjuades på onsdag, före regeringen gav sitt besked om sommarens publikevenemang