Hoppa till huvudinnehåll

Facklig representant på Kimitoön missnöjd med permitteringar: "Man kunde ha gjort ett annat beslut"

En hand ska ta i ett dörrhandtag.
Om läget ändrar den 13.5 kan permitteringarna hävas. En hand ska ta i ett dörrhandtag. händerna,Dörrhandtag,permittering,samarbetsförhandlingar,uppsägning,går ut

Liksom många andra kommuner och städer har Kimitoöns kommun gått in för samarbetsförhandlingar. Resultatet är att högst 55 anställda permitteras för högst 90 dagar, meddelade kommunen i ett pressmeddelande på onsdagen.

- Som facklig representant är jag inte nöjd, vi är ju emot permitteringar. Men det här är kommunstyrelsens beslut så vi får helt enkelt finna oss i det den här gången, säger Ann-Marie Kinos som är huvudförtroendeman i fackföreningen JHL på Kimitoön.

Hon säger att de i så hög grad som möjligt hört den berörda personalen.

- Vi har försökt få ett så bra resultat som möjligt för våra anställda oberoende av om det är permitteringar eller ej. Allt har gjorts enligt regelboken så det måste vi väl vara nöjda med även om vi inte gillar att det blev permitteringar, säger Kinos.

Ann-Marie Kinos sitter vid sitt arbetsbord framför datorn.
Ann-Marie Kinos tycker att man kunde ha låtit bli permitteringar. Ann-Marie Kinos sitter vid sitt arbetsbord framför datorn. Bild: Amanda Vikman/YLE person,Ann-Marie Kinos

Den 30 mars godkände kommunstyrelsen att löneutbetalningarna för 21 personer inom kommunen skulle kunna avslutas så snabbt som möjligt. Men nu kommer permitteringarna att inledas tidigast i slutet av maj eftersom all personal har hittills haft jobb.

- Permitteingarna gäller lika för alla. De som blir permitterade i slutet av maj får sin permitteringsanmälan senast i dag. Sedan försöker vi som förtroendemän hjälpa den som behöver stöd eller hjälp med ansökningar så gott det går, säger Kinos.

"Kunde ha gjort ett annat beslut"

Samarbetsförhandlingarna inleddes till följd av det undantagstillstånd, som råder för att hindra spridningen av coronaviruset. Det innebär att en del funktioner i kommunen måste stänga, såsom bibliotek och idrottsanläggningar.

- Vi har försökt få ett så bra resultat som möjligt och kommunen har kommit oss till mötes en del i alla fall, så vi har nog haft bra diskussioner. Det är ju ledsamt att det blev så här eftersom de anställda inte kan påverka situationen, säger Ann-Marie Kinos.

Förhandlingarna berörde inte personalen inom social- och hälsovården. Permitteringarna inleds stegvis och kan återtas om kommunens verksamhet återgår till det normala och undantagstillståndet hävs efter den 13 maj.

Chydenius skolas gymnastiksal
Gymnastikhallarna gapar tomma tillsvidare. Chydenius skolas gymnastiksal Bild: YLE/Alex Nyman Chydenius,Karleby,Gymnastiksal,gymnastiksalar,gymnastiksalar i skolor,lågstadiet,grundskolan,chydenius skola

- Men det är fast i varje kommuns eller stads styrelse att besluta om permitteringar. Det finns platser där man inte permitterar, men vi är i den situationen att här skulle det permitteras, säger Kinos.

Samtidigt är uppsägningar och permitteringar även aktuella inom den privata sektorn, varför skulle kommunalt anställda vara ett undantag?

- Det är väl så man tänkt här. Inom det privata får man ändå permittera enligt andra lagar. Jag kan inte svara på det egentligen utan jag representerar för det mesta kommunalt anställda, säger Kinos.