Hoppa till huvudinnehåll

"Föräldrarna har glatt ovetande fört barnen dit" – först då hon ringde föreståndaren fick mamman Nanette veta om corona på dagiset

Nanette Forsström
Nanette Forsström blev upprörd över hur staden informerat om virussmittan på daghemmet. Nanette Forsström Bild: Privat

Om en coronasmitta upptäcks på dagis får föräldrar med barn i samma grupp veta det först, säger Helsingfors stad. Men föräldrar med barn i en annan grupp, men i samma dagis, kan få vänta länge på informationen. I tisdags berättade staden att 24 coronafall konstaterats, på 18 av stadens daghem.

Nanette Forsström var redo att föra sin ettåriga son till dagis på torsdagen. När hon ringde till daghemmet för att dubbelkolla att hon inte missat någon information om eventuella coronasmittor blev hon rätt till sig av svaret.

Föreståndaren berättade att det faktiskt hade uppdagats en smitta på daghemmet dagen innan.

- Alla föräldrar med barn i samma grupp har fått information och är i karantän, men ingen annan på dagiset har fått veta något, säger Fortsström.

- Så alla föräldrar med barn i samma dagis men i olika grupper har i morse fört sina barn till dagis, trots att där varit en smitta, fortsätter hon.

Eftersom Forsströms son inte går i den berörda gruppen hade hon inte fått informationen. Den hade bara gått ut till de föräldrar vars barn är i samma grupp.

Sonen går i ett finskspråkigt daghem i Helsingfors.

På Helsingfors stad säger man att staden följer en riktlinje om att daghemsspecifika smittor meddelas till de berörda så snabbt som möjligt. Det är ändå inte möjligt att dela med sig av hälsouppgifter på grund av sekretessbelagda skäl.

- Först försöker man ta reda på smittokedjan och utesluter vem som kan ha blivit smittad. Informationen ges till de som anses kan ha blivit utsatta för smittan, skriver stadens kommunikationschef Hanna-Kaisa Talvensaari i ett e-postmeddelande.

Om informationen om smittan har nått föreståndaren kvällen innan kan hen berätta om det till en förälder som ringer och frågar. I det här fallet fanns informationen om smitta till handa då Forsström ringde föreståndaren, men informationen hade inte hunnit gå ut.

Först vid ettiden på onsdag nås Forsström av stadens utskick om smittan på sonens daghem.

- Efter att halva dagisdagen redan gått, konstaterar hon.

"Vi informerar så snabbt vi kan

Kommunikationen om smittofall hanteras alltid i samarbete med stadens epidemiologiska verksamhet.

- Jag skulle absolut som förälder vilja veta om det i samma hus där min son går på dagis uppkommit ett coronafall, säger Forsström.

Hon påpekar att det inte räcker med att informationen går ut endast till de föräldrar som har sitt barn i den specifika gruppen.

- Ingen ska självklart pekas ut men informationen måste fram. Det är inte rätt att föräldrarna i god tro för sina barn till dagiset och får höra om det i efterhand, säger hon.

Enligt Talvensaari informerar daghemmen alla föräldrar samtidigt om det bara är möjligt.

- I början var vi mer strikta med vem som fick informationen. Nu försöker vi informera så omfattande som möjligt till alla föräldrar.

Ifall informationen om en bekräftad smitta når daghemmet under kvällen ska föreståndaren ringa den berörda gruppen och ge dem instruktioner om hur de ska gå till väga. Instruktionerna fås av stadens epidemiologiska verksamhet och infektionsläkaren.

- Ett meddelande utarbetas under morgonen och skickas sedan ut säger Talvensaari.

- Vi berättar om läget till familjerna så fort vi bara kan, tillägger hon.

På tisdag kväll informerade Helsingfors stad om att det har konstaterats finnas coronasmitta på 18 av stadens daghem. 24 anställda och två barn har testat positivt för viruset.

En del av de smittade rapporteras vara friska och enligt stadens bedömningar har de huvudsakligen smittats utanför daghemmet.

Grupperna har minimerad kontakt med varandra

Omkring var femte av barnen på stadens daghem har varit på dagis den senaste tiden. Daghemsverksamheten har skräddarsytts så att kontakten mellan grupperna är så liten som möjlig.

Forsström är skeptisk gentemot att det skulle gå att utesluta kontakten helt och hållet mellan barn och personal. Enligt henne kommer grupperna på sonens dagis i kontakt med varandra på olika sätt.

- Även om grupperna är uppdelade delar de vissa utrymmen, som till exempel gymnastiksalen.

Enligt Forsström är dagisbarnen ute samtidigt men gården är uppdelad. Trots uppdelningen måste man ta sig genom gården för småbarnen för att komma till den sidan som är menad för de äldre barnen.

- Det har blivit mycket noggrannare med att grupperna ska ha så lite kontakt med varandra som möjligt, men det är nog inte ett helt vattentätt system, säger hon.

- Måste jag varje morgon ringa till dagiset för att fråga om det har uppkommit nya fall för att jag ska veta om jag kan föra mitt barn på dagis? Det är galet, fortsätter hon.