Hoppa till huvudinnehåll

Handskar och handsprit är med i traktorn den här våren - Malmgård i Sjundeå inleder vårsådden

Vårsådden inleds på Malmgård i Sjundeå i dag. Sebastian Sohlberg sår först ärter och sockerbetor, men i år är allt annorlunda i och med coronapandemin. Handskar och handsprit är en del av utrustningen i traktorn.

Sebastian Sohlberg odlar omkring 400 hektar ärter, sockerbetor, höstvete, -råg och -raps samt vårvete i Sjundeå, Ingå och Esbo.

Sebastian Sohlberg.
Sebastian Sohlberg vill ha uppehåll med lagom värme, då kommer han bra i gång med vårsådden på Malmgård i Sjundeå. Sebastian Sohlberg. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,sebastian sohlberg

Tio personer, inklusive familjen, jobbar på Malmgård i Sjundeå. Coronapandemin sätter sina spår även på den här gården.

Sebastian Sohlberg berättar att man ökade på handhygienen och satte upp informationsskyltar så fort det blev klart vad viruset höll på att ställa till med.

- Informationsskyltar behövs för dem som kommer hit efter mylla och flis eller hämtar fröpaket. Vi försöker också träffa alla ute på gården. Det gjorde vi med de anställda i början, men numera träffas vi i kafferummet eftersom det blev litet opraktiskt att ha mötena utomhus.

En harv vid en åker.
Coronavirusets framfart i världen kan sätta käppar i hjulet när jordbrukare behöver reservdelar till sina maskiner. En harv vid en åker. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,harv

Det är handskar och handsprit som gäller, i synnerhet eftersom flera personer kör de olika fordonen på gården.

Sebastian Sohlberg vill inte ens tänka tanken på att någon blir sjuk på gården.

- Gården består av tre företag och det jobbar tio personer på gården som får sitt levebröd här, så vi vill inte ta några risker.

Sebastian Sohlberg kollar hur höstrapsen klarat sig.
Sebastian Sohlberg kollar i höstrapsen. Den ser bra ut, konstaterar han. Sebastian Sohlberg kollar hur höstrapsen klarat sig. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,sebastian sohlberg

Höstraps.
Så här ser höstraps ut den här tiden på året. Höstraps. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,raps höstraps

Sebastian Sohlberg är inte beroende av de säsongsarbetare som nu har problem med att komma till Finland för att skörda allt från blåbär till potatis.

Han har haft utländsk arbetskraft för många år sedan, men har nu inhemska arbetstagare.

Den praktikant som Sohlberg söker för sommaren kommer han att anställa från Finland.

Vårsådden kom inte i gång i påsk

Men innan en praktikant kan ta sig an jobbet på Malmgård så är vårbruket i full gång. Sohlberg hade hoppats få igång vårsådden vid påsk, men det satte vädret stopp för.

- Jag har inte varit med om en sådan här fördröjd vår tidigare, säger Sebastian Sohlberg.

Då vårsådden inte kom i gång på påsken, så ytharvades vissa åkrar i stället.

- Det jämnade ut fukthalten i åkrarna då det sedan regnade. Det ledde till att de åkrar som brukar torka först, nu har torkat till sist. Så vårbruket har kommit i gång litet långsamt faktiskt.

Hyfsad överlevnad

Det han sådde i höstas har överlevt ganska bra trots den snöfattiga och regniga vintern.

- Det regnade mycket efter höstsådden så jag var rädd att plantorna skulle drunkna, men de klarade sig hyfsat. Vissa rågfält och lite höstvete har lidit av att stå i väta, de har fått ytliga rötter och har torkat bort nu när det blåser och våren är torr.

Den torra våren har lett till att det har bildats en hård skorpa på åkrarna. Sohlberg säger att han aldrig har varit med om att bryta skorpan i höstveteåkern den här tiden på året.

- Ibland har man tagit med harven om det kommit ett störtregn efter vårsådden, men nu gjorde vi det med såmaskin och myllade samtidigt in litet gödsel. Det ska bli spännande att se hur det lyckas.

En vy från luften över Malmgård i Sjundeå, med gult karaktärshus och röda arbetsbyggnader.
Strikta regler för hygien och hur man umgås infördes på Malmgård i Sjundeå då det blev klart vad coronaviruset leder till. En vy från luften över Malmgård i Sjundeå, med gult karaktärshus och röda arbetsbyggnader. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Sjundeå,Västnyland,malmgård sjundeå

Jordbrukarna funderar hela tiden på spannmålspriset eftersom det gäller att sälja då priset är som bäst.

Har coronapandemin lett till ett bättre pris på marknaden?

- Marknadspriset för spannmål är ombytligt, kanske det höjs litet. Det är svårt att säga hur hösten blir, hur man politiskt ser på produktionen. Om spannmålet behövs lokalt i ett land som exporterar mycket, så kan det plötsligt ha stor inverkan på spannmålspriserna.

- Jag följer noga med priset med tanke på den kommande skörden som ännu inte är såld. Jag är redo att sälja då priset är rätt.

En inställning som går i vågor

Jordbrukare runt om i Finland har förhoppningar om att deras yrke får en större uppskattning efter coronapandemin. Folk har märkt att det inte alltid finns mat att köpa i butiken.

Sebastian Sohlberg upplever att den positiva inställningen till jordbruket går i vågor.

- Det vi håller på med är en basnäring som vi inte klarar oss utan oberoende av hur populärt yrket är eller inte. Efter en sådan här erfarenhet hoppas jag att de inhemska lagren, om det sedan är ansiktsmasker eller spannmål, får en viss betydelse. Företaget Finland skiljer sig inte från andra företag, en viss säkerhet behövs i lagren.

Läs också