Hoppa till huvudinnehåll

''Hur kan vi veta något om hur barn sprider smitta i grupp?'' Rekordmånga frågor ställdes i Svenska Yles chatt – läs svaret på den här frågan och många fler

Kvinna med munskydd över näsa och mun sitter i mörkret och skriver på bärbar dator.
Chatten gick av stapeln under tisdagskvällen. Kvinna med munskydd över näsa och mun sitter i mörkret och skriver på bärbar dator. Bild: pexels.com/Engin Akyurt bärbara datorer,Munskydd,chatt

Chattgästerna Jussi Sane, Peter Klemets och Marcus Rosenlund svarade på frågor i chatten på svenska.yle.fi – frågorna var rekordmånga. Här är ett utdrag ur chatten.

Det gick livat till i chatten den här gången och allt från munskydd och flockimmunitet till specifika medicinska frågor och situationen i Afrika väckte funderingar hos dem som följde med chatten.

Ledande expert på THL Jussi Sane, infektionsläkare på Borgå sjukhus Peter Klemets samt Svenska Yles vetenskapsjournalist Marcus Rosenlund fick skriva så fingrarna glödde.

Tre män på rad, den mittersta i vit läkarrock.
Från vänster: Marcus Rosenlund, Peter Klemets och Jussi Sane. Tre män på rad, den mittersta i vit läkarrock. Bild: Yle / privat / THL porträtt,jussi sane

Först pratade vi om att lätta på restriktionerna och vad det innebär:

Vad tror och tycker ni, börjar det vara dags att öppna upp samhället nu och hur ska vi i sådana fall gå till väga?

Marcus Rosenlund, Svenska Yle:Helt spontant så skulle jag säga att tidigare pandemier – kanske jag tänker främst på Spanska sjukan, även om de inte går att jämföra 1:1 – visar att det kan vara farligt att ropa hej innan man är över bäcken. Det kan bli en farlig backlash.

Peter Klemets, infektionsläkare: Jag sitter inte inne med den information och kunskap som krävs för ett sådant beslut. Personligen tror jag på en försiktig och successiv öppning av samhället.

Jussi Sane, THL: Regeringen kommer att fatta beslut vad som ska göras. Men det finns ju olika alternativ här. Fortsätta som nu eller öppna gradvis som t.ex Danmark har ju gjort. Men samtidigt måste man analysera läget och ser hur epidemin går vidare.


Hej, hur kommenterar ni den senaste nyheten om att "toppen är nådd" i Finland, finns det en chans att det värsta är över nu fastän vi inte har massimmunitet?

Jussi Sane: Det finns ju skillnader mellan områdena och man kan inte riktigt säga att hela Finland är i samma fas. Toppen kan vara nådd i alla fall i Nyland, men det betyder inte direkt att epidemin är över på sikt.

Hej, kan ni förklara hur det där med flockimmunitet riktigt fungerar? I Sverige säger man att man kommer att lyckats få det i Stockholm inom en snar framtid, när 60 procent anses ha blivit smittade och fått immunitet. Dör viruset ut eller försvinner så att övriga 40 procent inte blir sjuka? Och om en osmittad reser utanför "flockimmunitetszonen" vad händer då? Och hur säkert skydd är flockimmunitet?

Marcus Rosenlund: Flockimmuniteten anses mycket riktigt börja någonstans kring 60 procent, men det här vet vi helt enkelt inte med säkerhet. Viruset dör knappast ut då vi når den gränsen, det tenderar att "övervintra" någonstans. Och flockimmunitet är hur som helst förknippad med ett potentiellt rätt så dyrt pris för samhället, då ingen är "bekant" med viruset.

Hur är det möjligt att 60 procent av Stockholms befolkning snart skulle höra till de smittade? Stockholm har ju ca 1 miljon invånare, så det skulle betyda 600 000 personer?

Jussi Sane: Forskarna i Sverige, bland annat på Karolinska Institutet, har uppskattat att ungefär en tredjedel av befolkningen i region Stockholm kan snart ha haft smittan. Det här gäller alltså en region med 2.4 miljoner invånare.

Skulle ni vilja öppna upp skolor för alla minderåriga före sommarlovet? För att kunna göra en bedömning av läget i hemmen, att eleverna och familjerna mår bra. Just nu är det svårt att veta vad läget är.

Marcus Rosenlund: De lärare jag har talat med har inte tyckt att det är en god idé. Däremot så börjar allt fler forskare luta mot att barn inte sprider coronasmittan värst effektivt, och att det sannolikt kunde vara realistiskt möjligt att öppna skolorna.

Peter Klemets: Här kan jag bara spekulera och säga min egen åsikt. Smittspridningen bland barn är troligtvis lindrigare liksom även symptomen. Därför tror jag att det är från skolorna man bör börja med då man öppnar samhället.

Jussi Sane: Det finns allt mer studier som visar att barnen inte spelar en så stor roll i spridningen av epidemin och att de ganska sällan har infektioner. Men mer information behövs fortfarande. Det är i alla fall viktigt att se på helheten och analysera vilka nackdelar som förekommer med stängda skolor. Regeringen bestämmer om skolorna ska öppnas nu.

Men hur kan vi veta något om hur barn sprider smitta i grupp. Alla skolor har varit stängda där viruset blossat upp. Finns inga studier alls. Vidare så kan ju barn vara symtomfria smittospridare, det vet vi inte heller. Men vi vet att det dök upp fall på skolor innan de stängde i Finland. Känns olustigt att barnen ska bli de första som går tillbaka, lite som ett experiment..

Jussi Sane: Man kan studera frågan om barn sprider smittan utanför skolor också. Och många studier är på gång, också i Finland. Här är en studie (i skolan) som visar att en 9-åring hade smittan och hade närkontakt med 70+ barn och andra i olika skolor. Men ingen fick smittan. Länk till studien här.

Vilka antikroppstudier pågår i Finland och när kommer resultaten?― Chattfråga

Har ni börjat hitta nån vaccin ännu? Om man har hittat, erbjuds det åt alla då?

Marcus Rosenlund: Vaccinläget sammanfattas ypperligt i den här artikeln.

Känner ni till något om sambandet mellan calmettevaccin och corona?

Marcus Rosenlund: Det finns indikationer på att calmettevaccinet kan bidra till att "boosta" immunförsvaret även mot andra sjukdomar än tuberkulos, som det ursprungligen användes mot. Det här undersöks just nu bland annat i Australien. Det är dock för tidigt att säga någonting definitivt, men forskarna verkar vara försiktigt optimistiska. Läs mer här.

Vilka antikroppstudier pågår i Finland och när kommer resultaten?

Jussi Sane: THL håller just på med en studie. Vi analyserar antikroppar i ett slumpmässigt urval av medborgare för att undersöka hur det nya coronaviruset sprids bland befolkningen. Undersökningen omfattar alla åldersgrupper och det genomförs först i Nyland. Resultaten kommer troligtvis under nästa vecka.

Hur länge tror ni folk orkar med alla restriktioner?

Marcus Rosenlund: Jag skulle säga att det är väldigt individuellt. Det beror säkert till en stor del också på hur väl politikerna kan kommunicera frågans viktighet till allmänheten.

Närbild av händer som använder en bärbar dators tangentbord.
Närbild av händer som använder en bärbar dators tangentbord. Bild: Mostphotos bärbara datorer,datorer,laptop

Sedan blev det snack om vården - både hur personalen orkar, om specifika medicinska detaljer, och munskydd:

Hur orkar vårdpersonalen på sjukhusen, finns det möjlighet för läkare och vårdare att få stöd och terapi om det blir betungande? Tänker på hur hemskt det varit för vårdpersonalen i Italien.

Peter Klemets: Det kan bli tufft för personalen, framför allt de som jobbar med de svårast sjuka, t.ex. på intensivvårdsavdelningar. Jag tror att man jobbar med olika stödformer för personalen.


Myndigheterna i Finland utgår i så gott som alla sina uttalanden om ansiktsmasker från att vi vanliga inte kan använda dem rätt med följd att användningen inte är till nån nytta eller ger enbart negativa följder. Fråga: Om jag använder ansiktsmasken rätt, skyddar den då?

Jussi Sane: Användning av mask kan skydda andra, eftersom den kan minska spridning av droppar som hostningar och nysningar orsakar. Vårdpersonal får utbildning och anvisningar om hur maskerna ska användas på rätt sätt.

Hur skiljer läkare mellan influensa och corona utan att ta prover?― Chattfråga


Hur ska lärare, städare och annan personal skydda sig om skolorna öppnas? Munskydd? Hurdana?

Peter Klemets: Jag skulle säga att situationen är liknande som inom sjukvården då man vårdar icke covid-19 patienter, då använder man inga skydd. Smittsamheten bland barn är troligen mindre än bland vuxna. Det viktiga är att vara noga med handhygien och så vidare.


Hej Peter! Om man ändå vill använda munskydd, för att skydda sig själv: Vilken modell borde det vara?

Peter Klemets: Det är nog frågan om ett så kallat kirurgiskt munskydd.

Hej! Hur skiljer läkare mellan influensa och corona utan att ta prover? Jag hade feber, muskelvärk och kände tryck i bröstet, samt svårigheter att andas, under två veckor. Läkaren misstänkte vanlig influensa, som var lindrigare än förra året på grund av vaccin. Jag hade varit utomlands, men fick inte göra testet för att symptomen var lindriga. Vad är det som tyder på influensa?

Peter Klemets: Det kan vara svårt att skilja mellan dessa utan prover, symptomen kan vara väldigt liknande och därför tar man ofta test för både covid-10 och influensa. Symptomen kan vara längre i covid-19 i vissa fall.

Hur länge är det vanligt att ha symptom om man insjuknar men inte behöver sjukhus- eller intensivvård ? Vilka ovanliga symptom förekommer?

Peter Klemets: Om man har en lindrig infektion så varar symptomen i cirka en vecka, ibland kortare också. Förutom luftvägssymptomen så kan man ha magsymptomen som smärta i magen och diarré. Om sjukdomen blir svår kan man få symptom och problem från många olika organ som njurar, hjärta och lever.

Kan vissa blodtrycksmediciner (ACE-hämmarna) bidra till svårare sjukdom? Bt-sjukdomar är överrepresenterade bland dödsfallen, men dock verkar alla inte drabbas. ACE borde ju kunna ha nåt med saken att göra, då coronaviruset även använder sig av dessa receptorer? Vill gärna veta om detta undersökts eller kommer undersökas, inte om olika åsikter, då båda teoretiskt är möjliga oavsett åsikt.

Peter Klemets: Jag vet inte om man har hårda data på det här ännu, men teoretiskt kan det finnas ett samband mellan dessa receptorer och hur viruset infekterar. Man kan nog inte säga att dessa blodtrycksmediciner skulle öka risken för att insjukna. Man kan använda dessa.

Coronaviruset är ett så kallat RNA-virus.― Jussi Sane, THL

Hör man till riskgruppen om mjälten är bortopererad (splenektomi) på grund av idiopatisk trombocytopeni?

Peter Klemets: Personer som har mjälten bortopererad, eller en inte fungerande mjälte, löper störst risk att insjukna i vissa allvarliga bakterieinfektioner som t.ex. meningokock- och pneumokockinfektioner. Jag känner inte till data om att avsaknad av mjälte skulle öka risken för virusinfektioner som covid-19.

Jobbar inom hälsovården och kommer inom de närmaste veckorna att vårda coronapositiva patienter, med bra utrustning och skydd. Kan jag träffa mina föräldrar efter att jag skött dessa patienter? Pappa kring 50 år, blodtryckssjukdom och reumatism, mamma kring 50 år, frisk.

Peter Klemets: Om skyddsåtgärderna har fungerat bra kan du nog träffa dina föräldrar med beaktande av att hålla avstånd och vara noga med handhygien och så vidare. Minimera kontakterna är nog att rekommendera.

Smittskyddslagen säger inget om att informera taxichaufförer, man måste vara noga med att inte bryta mot sekretessen för patientens del.― Peter Klemets, infektionsläkare

Vissa virus stannar kvar i kroppen och kan aktiveras i annan form senare i livet är krafterna avtar. Tänker närmast på vattkoppor som på ålderdomen kan slå till som bältros. Finns den risken med detta coronavirus?

Jussi Sane: Det vet vi inte ännu. Men skulle nog säga att det är osannolikt för att coronaviruset är ett så kallat RNA-virus. Virus som stannar kvar i kroppen brukar vara DNA-virus som kan integrera i den mänskliga arvsmassan.

Hej! Måste kommunerna följa sjukvårdsdistriktets covid-19 direktiv, diagnostisering, testning, skyddskläder och så vidare? Vad säger smittskyddslagen angående covid-19 misstankar vid patientflyttningar, vilken information får taxin till exempel?

Peter Klemets: Sjukvårdsdistriktets direktiv är mig veterligen riktgivande, men följs säkert av kommunerna väldigt långt. Smittskyddslagen säger nog inget om att informera taxichaufförer, där måste man vara noga med att inte bryta mot sekretessen för patientens del.

Kvinna i grå mössa och beige jacka och munskydd åker tåg, tittar på sin mobiltelefon.
Kvinna i grå mössa och beige jacka och munskydd åker tåg, tittar på sin mobiltelefon. Bild: pexels.com/Anna Shvet Munskydd,mobiltelefoner,tåg

Till slut kom vi in på resor och att röra sig i samhället - och att det här är en global kris:

Hej, om man kommer med båten från Tyskland till Helsingfors, är det tillåtet att sig från båten på egen hand till karantän, eller förs man till något hotell eller liknande där man tvingas vara? Skulle hellre åka med egen bil till sommarstugan i Nyland och vara i tomt hus i 14 dagar.

Marcus Rosenlund:
Utrikesministeriets instruktioner om detta hittar du här.

Kunde inte ännu effektivare tester samt spårning vara det bästa sättet att kontrollera hur virus sprids?― Chattfråga

Hur tryggt är det att åka buss? Borde ta mig till jobbet nu efter att länge ha jobbat på distans. Bussen går förbi Dals sjukhus där Helsingfors sköter coronapatienter.

Marcus Rosenlund: Bussar är slutna utrymmen, och sådana medför alltid en viss förhöjd smittorisk, som växer ju fler passagerarna är. Undvik fullpackade bussar om du är orolig och var noga med handhygienen.

Kunde inte ännu effektivare tester samt spårning vara det bästa sättet att kontrollera hur virus sprids, och så småningom kväva det?

Peter Klemets: Instämmer.

Marcus Rosenlund: I korthet: jo. Det visar erfarenheten bland annat från Asien.

Jussi Sane: Det är ett alternativ så klart. Men effektivitet beror på så kallade mörkertalet, det vill säga hur många egentligen har smittan i samhället.

Hörde ett expertutlåtande på tv, personen sa att Finland har ännu möjlighet att välja olika bekämpningsmetoder, och att det gäller att noga följa med de länder som har lyckats bra. Här nämndes ju Asien. Samt att vara mycket flexibla och snabba i besluten.

Marcus Rosenlund: Ett litet land (befolkningsmässigt) har alltid lättare än de stora att reagera på ny data och kunskap och anpassa sin strategi enligt det.

Passagerare i minibuss
Passagerare i minibuss Bild: Yle/ Fredrika Sundén buss,turism,busstrafik,Lokal busstrafik,Borgå,kollektivtrafik,minibuss,minibussar,sommarbussen rinkeli

Då det här är realitet världen över, hur tackla detta torgeländet i Kina sedan med WHO och så vidare. Provinserna är enorma med självstyre och massiv byråkrati, seder och kulturer och 100 miljoner i en provins. 1 000 miljarders fråga för mig åtminstone.

Marcus Rosenlund: Tyvärr så har omvärlden ganska lite makt över Kinas interna angelägenheter. Omvärlden kan förstås, om man vill gå in för det, idka politiskt tryck mot Kina för att tackla problemet.

Hörde Bill Gates oro för bland annat Indien och Afrika och spridningen därifrån ... Vad kan vi göra för att skräckscenarierna inte blir verklighet?

Jussi Sane: Det är viktigt att hjälpa de fattiga länderna. Det finns många olika risker där, inte bara på grund av coronaviruset, men indirekta effekter, exempelvis mässlingen. Det kan vara ett större problem i vissa länder. WHO behöver mer resurser.

Nyligen publicerat - Vetenskap