Hoppa till huvudinnehåll

Litet möbelföretag på Kimitoön fick 100 000 euro i coronastöd – "Jag är verkligen tacksam"

En man som skriver på en laptop. Bredvid honom står en kaffekopp.
Flera tusen företag har ansökt om ekonomiskt stöd av statsägda Business Finland. En man som skriver på en laptop. Bredvid honom står en kaffekopp. Bild: Robert Kneschke / Alamy Laptop,internet,studieplatser,arbetstagare,kreativt skrivande,skrivande,skrivbord,författare,datorer,Partidul Conservator,Digital,Online,Man,dator

Diskussionen går het just nu om vilka företag som har rätt att få ekonomiskt stöd av staten under coronakrisen. Under tisdagen meddelade näringsminister Mika Lintilä från Centern att staten ska se över vart stöden har kanaliserats.

Men ett av företagen som förra veckan beviljades största möjliga stöd av Business Finland, 100 000 euro, är det lilla företaget Tablebed från Kimitoön. Företaget säljer möbler, främst till hotell och liknande instanser.

– Coronakrisen har stoppat försäljningen nästan totalt. Hela hotellbranschen har det mycket svårt just nu och alla våra projekt har lagts på is eller skjutits framåt. I början av året fick vi många nya återförsäljare i Europa, men dem har vi till och med svårt att få kontakt med nu, säger Dine Renfors, en av ägarna.

Renfors företag ansökte om ekonomiskt stöd av Business Finland för att hitta nya vägar att komma ut på marknaden via till exempel onlineförsäljning eller licensiering och för att kunna fortsätta sin produktutveckling.

Vad betyder det för er att ni fick ekonomiskt stöd?

– Det betyder att vi kan fortsätta att betala ut löner och satsa på utvecklingsarbetet, säger Renfors.

Bäddbordet som kombinerar säng och matbord.
Dine Renfors och Johan Backas, två av företaget Tablebeds ägare. Bäddbordet som kombinerar säng och matbord. Bild: Funsquare Möbeldesign,johan backas

Företagets verksamhetsidé är att hjälpa kunden att utnyttja kvadratmeter effektivare - huvudprodukten är en stor möbel som fungerar både som matbord och som dubbelsäng. Innan coronakrisen slog till var ett intensivt utvecklingsarbete på gång med målet att snart kunna lansera en ny liknande produkt.

Kommer ni att nyrekrytera i och med stödet?

– Knappast, men vi köper tjänster av företag i Åbo och vi kan fortsätta att använda dem i vår produktutveckling.

Företaget har fem ägare och två anställda. Utöver dessa jobbar flera personer vid företaget vid sidan om.

– Jag är verkligen tacksam över att det finns möjligheter för företagare att ansöka om stöd. Den produktutveckling vi har på gång kräver massor av arbete. Visst hjälper den här stödsumman en del men det finns väldigt mycket utmaningar fortfarande, säger Renfors.

I Åboland fick företagen Archipelago Lines (Utö/Nagu) och Q Power (Pargas) också 100 000 euro i stöd av Business Finland.

Läs också