Hoppa till huvudinnehåll

Lojos barnmorskor gör hembesök under coronaepidemin

Lähikuvassa vauvan varpaat äidin kämmenellä.
Föderskor vill gärna hem snabbt av rädsla för coronaviruset. Lähikuvassa vauvan varpaat äidin kämmenellä. Bild: Nella Nuora / Yle klimatförändring,babyer,benen,tårna

Lojo sjukhus gör som Jorvs sjukhus och Kvinnokliniken och erbjuder distansmottagningar samt hembesök av barnmorskor under coronaepidemin.

Många föderskor har sagt att de vill hem snabbt efter förlossningen på grund av coronavirusepidemin och det tillfälliga förbudet mot stödpersoner på BB-avdelningarna. Därför har nyblivna mammor nu möjlighet att bli utskrivna snabbare, om mamman och det nyfödda barnet mår bra.

Två hembesök i veckan och amningsråd på distans

Från och med tisdag den 28 april inleder barnmorskorna hembesök efter förlossningen. De besöker föderskorna hemma dagtid två gånger i veckan. Besöken ersätter inte rådgivningsbesöken utan ska stöda den tidiga hemförlovningen.

Sjukhusets amningspoliklinik har sedan tidigare en distansavdelning som fungerar på webben. Amningsråd går också att få per telefon. Via distansmottagningarna kan även föderskor som lider av förlossningsrädsla och som inte vill komma till mottagningen på sjukhuset få stöd.

Lähikuva vauvasta imetyksessä.
Mammor får stöd med amningen på distans. Lähikuva vauvasta imetyksessä. Bild: Nella Nuora / Yle babyer,småbarnsfamiljer,barn (familjemedlemmar),moderskap,amning,neonate

Eftersom det inte går att besöka avdelningen innan förlossningen så ordnas en presentation på distans varannan onsdag på finska, och en måndag i månaden på svenska.

Även de förlossningsförberedande kurserna ordnas på distans. Under kurserna finns det möjlighet att ställa frågor relaterade till undantagsarrangemangen.