Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetssajten NK News: Nordkoreaner i Pyongyang har plötsligt börjat hamstra mat men ingen vet varför

Matbutik i Nordkorea, Pothonggang 2016
Utbud av matvaror i ett varuhus i Pothonggang 2016. Matbutik i Nordkorea, Pothonggang 2016 Bild: YLE / Mika Mäkeläinen Nordkorea

Hyllor som gapar tomma och grönsaker, mjöl och socker som lyser med sin frånvaro. Så ser det ut i butikerna i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, enligt lokala källor som den amerikanska nyhetssajten NK News pratat med.

Nordkoreaner har plötsligt sedan måndag börjat hamstra mat och andra nödvändigheter i Pyongyang, men det är oklart varför.

I de lokala butikerna köper invånarna allt som finns kvar på hyllorna, och i en del butiker är det till och med svårt att rymmas in.

Särskilt stor lär bristen vara på utländska produkter.

Utbudet började krympa redan i slutet av januari

Sedan Nordkorea stängde sina gränser den 31 januari för att skydda sig mot coronapandemin, har utbudet av produkter i butikerna sakta men säkert krympt.

Till en början var det främst utbudet av färska produkter som blev mindre, men den här veckan har det börjat gälla även andra produkter.

Panikköp kan bero på coronaviruset

NK:s källor kopplar inte direkt ihop bristen på mat den här veckan med rykten om att ledaren Kim Jong-un skulle vara allvarligt sjuk.

Spekulationer om Kim Jong-uns hälsotillstånd uppkom efter att han inte deltog i firandet av sin farfar Kim ll-sungs födelsedag den 15 april, som är Nordkoreas viktigaste helgdag.

Tavla av Nordkoreas grundare Kim ll-sung.
Kim ll-sung var Nordkoreas grundare. Han dog år 1994. Tavla av Nordkoreas grundare Kim ll-sung. Bild: /All Over Press Nordkorea,Kim Il-sung
Kim Jong-un inspekterar ett militärplan 12 april 2020
Kim Jong-un syntes senast till den 12 april. Kim Jong-un inspekterar ett militärplan 12 april 2020 Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-un,Nordkorea

Däremot tror NK:s källor att panikhandlandet kan kopplas till landets medierapportering på måndag, som upplyste invånarna om att staten ska vidta tuffare åtgärder mot coronapandemin.

En källa tror att de här åtgärderna antingen kan handla om att landet planerar att skärpa kontrollen vid gränsen till Kina innan man öppnar den igen, eller ett eventuellt lokalt utbrott av covid-19 i huvudstaden som man vill hindra från att spridas.

Hittills har Nordkorea ändå vidhållit att det inte finns några coronasmittade inom landets gränser.

Källor: NK News, Yle Uutiset, Reuters