Hoppa till huvudinnehåll

Över 10 000 coronadöda i den sörjande storstaden New York – invånarna hyllar sina vårdanställda men kritiker vill inte höra talas om hjältar

Sjukvårdspersonal utanför Mont Sinai-sjukhuset i Queens, New York, reagerar på hyllningar från stadens invånare.
Vårdare i Brooklyn har bytt om till skyddsutrustning under coronakrisen. Sjukvårdspersonal utanför Mont Sinai-sjukhuset i Queens, New York, reagerar på hyllningar från stadens invånare. Bild: AFP / Lehtikuva vårdpersonal,New York,coronavirus,Mount Sinai Hospital

Kvällen den andra måndagen i mars är vårens varmaste hittills i New York.

Jag har klivit av tunnelbanan vid Bryant Park, en liten oas i Midtown, och möts av bekanta intryck.

Trängseln på trottoarerna, trafikbullret, de gula taxibilarna, skyskraporna som skjuter upp mot skyn i alla riktningar.

Människor som rusar fram bärande på plastmuggar av kaffe, vissa med hörlurar tätt om öronen, andra som talar i telefon.

Den här är min tillsvidare sista minnesbild av ett till synes sorglöst och karakteristiskt sprudlande Manhattan.

Den bilden finns inte idag.

Drygt sex veckor har passerat sedan dess och det känns som en liten evighet.

Viruset fanns i New York redan då, det vet vi idag.

Det spred sig som en osynlig fiende i skuggorna, i tunnelbanan, på caféer, köpcentrum och på arbetsplatser.

Bryant Park på Manhattan i New York ligger nästan öde under coronapandemin.
Bryant Park ligger nästan öde i ett coronadrabbat New York. Bryant Park på Manhattan i New York ligger nästan öde under coronapandemin. Bild: AFP / Lehtikuva Bryant Park,New York

Den 14 mars uppdagades det första coronarelaterade dödsfallet i staden New York, då en 82-årig kvinna i Brooklyn med tidigare andningsproblem avled.

Idag gapar många gator öde. Skolor, butiker och restauranger är stängda.

Ängsliga New York-bor som vågar sig ut bär obligatoriska ansiktsmasker och undviker närkontakt med varandra.

Myllret, sorlet och trafikbullret har dämpats och ersatts av det genomträngande ljudet från ambulanssirener.

Hjälparbetare och andra som inte kan jobba på distans hoppar på halvtomma och ödsliga tunnelbanetåg för att komma till arbetet.

Stadsbilden har förvandlats näst intill oigenkännlighet.

New York-guvernören Cuomo: Vi måste fördubbla antalet coronatester från 20 000 till 40 000

Fram till onsdagen har långt över 10 000 personer dött till följd av coronaviruset i staden New York.

Den verkliga siffran är betydligt högre, då myndigheter utgår ifrån att ytterligare tusentals dödsfall är coronarelaterade fastän personerna inte testat positivt för covid-19.

Mer än en fjärdedel av de över 40 000 coronadödsfallen i USA har inträffat i New York.

Vårdpersonal och invånare utanför Maimonides Medical Center i Brooklyn, New York.
Invånare och vårdpersonal utanför Maimonides Medical Center i Brooklyn. Vårdpersonal och invånare utanför Maimonides Medical Center i Brooklyn, New York. Bild: ©Juha Antturi 2020 Maimonides Medical Center,Brooklyn,coronavirus,vårdpersonal,New York

Medan delar av USA redan förbereder sig för nästa fas, att öppna ekonomin och lätta på begränsningarna, är sorgen, krisen och misären långt ifrån över i New York.

Det finns ändå strimmor av hopp. Den dagliga dödssiffran har uppvisat en försiktigt sjunkande trend, vilket inger hopp om att epidemins topp kan ha passerat.

På tisdagen registrerades 481 nya dödsfall. I måndags var siffran 478. Det är ändå betydligt lägre siffror än för en vecka sedan.

Nyckelfrågan för New York och resten av USA är att öka antalet genomförda coronatester för att bättre kunna spåra smittokedjor. Det anses vara en kritisk förutsättning för att så småningom kunna lätta på begränsningarna och öppna upp ekonomin.

Guvernören Andrew Cuomo träffade på tisdagen president Donald Trump i Vita huset för att diskutera bland annat frågan om tester. Cuomo beskrev mötet som "produktivt och positivt".

New Yorks guvernör Andrew Cuomo
Guvernören Andrew Cuomos popularitet har ökat kraftigt under coronakrisen. New Yorks guvernör Andrew Cuomo Bild: /All Over Press Andrew Cuomo,New York,USA

– Vårt mål är att fördubbla antalet tester från 20 000 per dag till 40 000 per dag, sa Cuomo.

Cuomo erkände att det troligen kommer att dröja flera veckor innan man når fram till målet.

Cuomo och Trump – en ansträngd relation

Cuomo har klivit fram som en av hjältefigurerna i den pågående krisen. Hans engagemang och kriskommunikation under de dagliga presstillställningarna ha fått beröm till och med från republikaner.

Enligt uppgifter har president Trump noggrant följt med Cuomos hantering av krisen, efter att presidenten själv fått kritik för sina pressuppträdanden.

Relationen mellan de två ledarna har blivit en uppmärksammad sidointrig i krisen i USA.

Cuomo har om vart annat kritiserat och berömt den nyckfulla presidenten i ett försök att få den federala regeringen att ställa upp med respiratorer, skyddsutrustning och andra nödvändiga resurser.

Vårdpersonalen i New York hyllas och applåderas dagligen – men det riskerar sända fel budskap anser kritiker

Men de verkliga hjältarna i mångas ögon är människorna som jobbar i sjukhusen och på akutmottagningarna: vårdpersonalen.

Vårdare i Brooklyn, New York, byter om till skyddsutrustning under coronakrisen.
En vårdare nära Maimodes Medical Center i Brooklyn byter om till arbetskläder. Vårdare i Brooklyn, New York, byter om till skyddsutrustning under coronakrisen. Bild: ©Juha Antturi 2020 Brooklyn,New York,vårdpersonal,coronavirus
Vårdare i Brooklyn har bytt om till skyddsutrustning under coronakrisen.
Vårdare i Brooklyn har bytt om till skyddsutrustning under coronakrisen. Bild: ©Juha Antturi 2020 Brooklyn,coronavirus,vårdpersonal,New York

Trots sviktande resurser och risken att själva utsättas för smittan har de jobbat för att rädda så många människoliv som möjligt, vilket New York-borna inte låtit passera onoterat.

Punktligt varje kväll klockan sju applåderar stadsborna för att hylla sjukvårdare, läkare och annan hjälppersonal i en gest som spritt sig till många av världens coronadrabbade länder.

– Det är som en improviserad tacksamhetsyttring av en publik som hyllar sina vardagshjältar, skriver teaterkritikern Peter Marks lyriskt i Washington Post.

Guvernören Cuomo har upprepade gånger hyllat vårdpersonalen och krävde i måndags att alla som jobbat i frontlinjen mot coronaviruset och inte “har lyxen att stanna hemma” förtjänar en statlig lönebonus på femtio procent utöver sin vanliga lön.

Invånare applåderar för vårdpersonalen i Sunset Park, Brooklyn, New York.
Invånare i Sunset Park, Brooklyn, applåderar för sjukvårdpersonalen. Invånare applåderar för vårdpersonalen i Sunset Park, Brooklyn, New York. Bild: ©Juha Antturi 2020 coronavirus,Brooklyn,New York,Sunset Park

Men vissa anser att ändå hjältesnacket för diskussionen in på villospår.

– Hjältenarrativet betonar betydelsen av ”mod” i ett arbete som utförs under farliga omständigheter, i stället för att fokusera på omständigheterna, skriver biträdande professorn i medicinsk etik Anne Wexler i en opinionstext i Boston Globe.

– Man utgår ifrån det falska antagandet att vårdpersonalen endast drivs av altruistiska motiv och att de är redo att trotsa vilka risker som helst utan att frukta konsekvenserna, fortsätter Wexler.

I delstaten New York har minst ett tiotal sjukvårdare hittills dött till följd av coronaviruset, enligt sjukvårdarnas intresseorganisation NYSNA.

Den federala hälsomyndigheten CDC uppgav förra veckan att över 9 000 vårdanställda i USA smittats av coronaviruset. Minst 27 vårdanställda rapporteras har dött till följd av covid-19, men siffran anses med stor sannolikhet vara grovt i underkant eftersom testkapaciteten fortfarande halkar efter i hela landet.

I New York har vårdpersonal demonstrerat åtminstone i Bronx för att kräva tryggare arbetsförhållanden och ändamålsenlig skyddsutrustning.

Nobelbelönad ekonom: USA är unikt i att vi saknar ett skyddsnät som fångar upp människor som tappar fotfästet i samhället

Vid sidan av den humanitära tragedin frågar sig många när vardagen återkommer.

Och hur ser ser den vardagen ut?

Skolorna kommer att förbli stängda resten av läsåret. Restauranglivet liksom stora delar av företagen har stängt åtminstone fram till den 15 maj.

Alla nöjesevenemang har annullerats åtminstone till slutet av juni.

Över hälften av företagen i New york har sagt upp eller permitterat anställda i april och bedömare menar att den ekonomiska krisen är den värsta som drabbat New York sedan 1930-talets depression, det vill säga värre än finanskrisen år 2008-2009.

Vidden av den ekonomiska krisen beror på när ekonomin kan återgå till något som påminner om normaltillstånd.

Vissa drabbas också hårdare än andra.

Många medelklassamerikaner och mindre bemedlade har i åratal kämpat med att få pengarna att räcka till i vardagen. Priset på bostäder och hyror liksom hälsovårdskostnaderna har i många år stigit snabbare än lönenivån.

Undersökningar visar att låginkomsttagare och etniska minoriteter drabbas hårdare av coronapandemin, trots att guvernören Cuomo ännu för en tid sedan beskrev coronaviruset som “den stora utjämnaren”.

Experter menar att coronakrisen synliggjort den ekonomiska ojämlikheten ännu tydligare och blottat bristerna i det sociala skyddsnätet. Det märks särskilt i New York, en stad med stora inkomstklyftor.

Ekonomisti Joseph Stiglitz esiintymässä Lyonissa Ranskassa 6.11.2019
Coronakrisen blottar den ekonomiska ojämlikheten i New York och USA, anser nobelekonomen Joseph Stiglitz. Ekonomisti Joseph Stiglitz esiintymässä Lyonissa Ranskassa 6.11.2019 Bild: Juha Nurminen / Yle Joseph Stiglitz

– Många människor som levt ur hand i mun riskerar nu att tappa fotfästet helt och hållet på grund av coronakrisen, säger nobelpristagaren och ekonomen Joseph Stiglitz till New York Times.

– Vi är unika bland långt utvecklade länder i att vi saknar ett skyddsnät som fångar upp folk, säger Stiglitz.

Samtidigt är president Trump otålig och vill lätta på restriktionerna så snart som möjligt.

Men hälsoexperter är eniga om att det kommer att ta månader, kanske mer än ett år innan den ekonomiska aktiviteten kan återgå till något som påminner om ett normaltillstånd.

New York-borna får vänta ännu länge innan vardagen återkommer.

En ensam man blickar ut över Manhattan i ett coronadrabbat New york.
En ensam man blickar ut över Manhattan. Ingen vet när den vanliga vardagen återkommer. En ensam man blickar ut över Manhattan i ett coronadrabbat New york. Bild: AFP / Lehtikuva New York,Manhattan