Hoppa till huvudinnehåll

Stora friidrottstävlingar lär flyttas till hösten men mindre kan kanske avgöras utan publik – fotbollsligan ska granska regeringens besked noggrant: ”Måste överväga alla scenarier”

Annimari Korte och Nooralotta Neziri.
Annimari Korte och Nooralotta Neziri. Bild: Vesa Pöppönen / AOP Nooralotta Neziri,Annimari Korte,häcklöpning

Friidrottsarrangörer börjar titta på reservdagar för tävlingar som var inprickade i juli, men det kan också bli aktuellt att tävla inför tomma läktare. Om fotbollsligorna kan spela utan publik eller om säsongsstarten skjuts fram ytterligare lär klarna inom kort.

Evenemang med över 500 personer är förbjudet till den sista juli. Det beskedet gav statsminister Sanna Marin under onsdagskvällen.

De nuvarande restriktionerna som tillåter sammankomster för högst tio personer är i kraft till den 13 maj. Gällande sommaren ska regeringen börja staka ut riktlinjer den 3 maj.

Vad det här betyder för idrotten i Finland lär klarna inom kort. Blir det evenemang utan publik på läktarna eller flyttar man fram matcher och tävlingar till hösten?

För friidrottens del påverkas bland annat midsommartävlingen i Kuortane samt GP-tävlingarna i Jyväskylä och Lahtis som skulle ha avgjorts i juli.

– Friidrottsförbundet följer myndigheternas instruktioner och rekommendationer. Det betyder att arrangörerna för tävlingarna i Kuortane, Jyväskylä och Lahtis ser över situationen direkt.

– Man har redan tittat på reservdagar för tävlingarna på sensommaren. Om tävlingarna flyttas eller om man vidtar andra åtgärder kommer att meddelas så snabbt beslut har fattats, säger friidrottsförbundets vd Harri Aalto.

Tävla utan publik?

Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani hoppas att det ska gå att genomföra tävlingar även i juni och juli. Det kan handla om små tävlingar för enskilda grenar.

– Naturligtvis vill vi göra det möjligt för idrottare att tävla i juni och juli om det kan arrangeras utan publik. Vi måste vänta på styrelsens riktlinjer. Vi har funderat på småskaliga lösningar men inget är bestämt, säger han till Yle.

För de tävlingar som är inplanerade i augusti, bland annat Paavo Nurmi Games och FM, fortsätter förberedelserna som vanligt.

Hur blir det med fotbollen?

Starten på fotbollsligorna i Finland har redan skjutits fram en gång. I mitten av mars kom beskedet av herrligan sparkar igång tidigast i juni medan damernas liga skulle starta under våren.

– Vi måste gå igenom regeringens besked noggrant och ta reda på vad en begränsning till slutet av juli innebär. Vi måste överväga alla scenarier, om det är möjligt att starta säsongen med begränsningar.

– Vi måste också följa med vad THL och regionförvaltningsverket anser. Kanske kommer det att klarna under de kommande dagarna, säger fotbollsligans vd Timo Marjamaa till STT.

I Finland är många klubbar beroende av biljettintäkter och till skillnad från många ligor i Europa finns det inga stora pengar i tv-avtalet.

– Det är en knepig situation och jag vet att många klubbar vill börja spela. Om tv-avtalet stod för merparten av klubbarnas intäkter skulle situationen vara en annan, säger Christoffer Perret som är vd för HIFK Fotboll till HBL.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport