Hoppa till huvudinnehåll

Tommy Boustedt lämnar hockeyförbundet efter turbulent år – låg bakom helomvändningen som fick Sverige att producera världsspelare

Tommy Boustedt i avbytarbåset.
Tommy Boustedt lämnar sin post som generalsekreterare. Tommy Boustedt i avbytarbåset. Bild: imago / IBL / All Over Press Tommy Boustedt

Det svenska hockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt tackar i höst för sig. Under det senaste året har det regelbundet stormat kring förbundet och i samråd med styrelsen väljer Boustedt nu att kliva av. För snart 20 år gjorde Boustedt en juniorutredning som senare fick Sveriges hockeyfabrik att producera toppspelare på löpande band.

Strejkande damkronor, anklagelser om diskriminerande lönesättning och sexuellt ofredande samt en sparkad fackordförande. Det har varit turbulent inom det svenska hockeyförbundet.

För en vecka sedan krävde Aftonbladets krönikör Mats Wennerholm (bakom betalmur) att Tommy Boustedt ska lämna sitt uppdrag och nu har generalsekreteraren, efter samtal med förbundsstyrelsen, fattat sitt beslut.

På sin webbplats meddelar förbundet att Boustedt lämnar sin position i höst. Senast i oktober ska en ersättare vara klar.

– Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundskansliet, och så klart även för mig personligen. Därför har det, efter en tids samtal tillsammans med styrelsen, vuxit fram att detta är vägen framåt för både mig och för förbundet, säger Boustedt.

Boustedt har jobbat på förbundet i nästan 20 år. Det har blivit 13 år som utvecklingschef och 6 år som generalsekreterare.

Prisad juniorutredning

Den nu 60-årige Boustedt har benämnts som huvudarkitekt till den makalösa juniorproduktion som Sverige har stått för under 2000-talet.

Som ny på förbundet låg Boustedt bakom en juniorutredning under en tid då Sverige hade svårt att producera duktiga hockeyspelare. I december 2002 kallade Boustedt till ett möte på Bosön i Lidingö där ett hundratal hockeymänniskor samlades.

Sverige hade blivit utan medalj i sex raka JVM och efter mötet skulle det ta ytterligare fem år innan medaljtorkan tog slut. På Bosön spikades en åtgärdslista med hundar punkter och efter det började juniorproduktionen igen få luft under vingarna. Under 2010-talet har den svenska juniorfabriken tryckt ut stjärna efter stjärna.

Rasmus Dahlin spelar ishockey.
Buffalos Rasmus Dahlin var draftetta sommaren 2018. Rasmus Dahlin spelar ishockey. Bild: Keith Gillett/Icon Sportswire/AOP Rasmus Dahlin

Boustedts insats i början av 2000-talet är något som hockeyförbundets ordförande Anders Larsson prisar.

– Jag vill rikta ett stort och varmt tack till Tommy, som under en lång och framgångsrik karriär gjort enormt mycket för svensk ishockey.

– Särskilt vill jag lyfta fram den så kallade juniortemautredningen som är en helt avgörande orsak till att svensk ishockey leder utvecklingen i världen kring spelarutbildning och spelarutveckling, säger Larsson

Det svenska exemplet kopierades med framgång av Finland. Våren 2009 kallade Erkka Westerlund till ett framtidsseminarium i Vierumäki där 200 hockeymänniskor deltog.

Där slogs det fast att finsk hockey behöver fokusera på individuell utveckling. Sju år senare vann Finland JVM-guld på hemmaplan med ett stjärnspäckat lag.