Hoppa till huvudinnehåll

Två dagar utan nya smittade är inte en trend säger läkare vid VCS: "Det är rimligt att anta att det fortsätter komma enstaka fall"

Sjukskötare i korridor
Arkivbild. Sjukskötare i korridor Bild: Jari Kovalainen / Yle sjukhus,barnsjukhus,Nya barnsjukhuset,sjukskötare,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),hälsovård,vårdpersonal,medicin,läkarundersökningar,läkare,sjukvård,patientdatasystem,sjukjournaler,patienter,omvårdnad ,Hälso- och sjukvårdsfack,social- och hälsovårdsreformen (sote),SOTE-ICT,Valfrihet av social- och hälsotjänster,närvårdare

Visst är det positivt att det inte på två dagar kommit några nya fall av bekräftad coronasmitta inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Men om det är en trend som skulle kunna hålla i sig är alltför tidigt att säga, enligt läkare. Dessutom är det många som ännu väntar på provsvar.

- Vi har 90 tagna prover som väntar på svar, säger Peter Nieminen som är chef för den operativa ansvarsenheten vid Vasa centralsjukhus.

Därmed vågar han sig inte alls på att jubla än.

- Snarare är det rimligt att anta att det fortsätter att komma enstaka fall, också de närmaste dagarna. Det måste vi vara beredda på och det är vi.

Hålla avstånd hjälper

Samtidigt har han uppfattningen att det ändå finns något av en positiv trend.

- Jag tror absolut att det hjälper att folk har lärt sig hålla avstånd och tvätta händerna.

På onsdagen var läget inom Vasa sjukvårdsdistrikt 52 bekräftade fall hittills, inom Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soites område 16 fall. Inga nya coronafall har upptäckts på två dagar i någondera området. Kommunerna fortsätter ta ansvar för smittspårningen.

Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus.
Peter Nieminen. Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus. Bild: Vasa centralsjukhus bildbank läkare,vasa centralsjukhus

Samtidigt förhandlar regeringen om möjligheten att eventuellt inleda någon form av lättnad i de restriktioner som gäller i landet. Enligt Peter Nieminen har man inom VCS ingen gemensam uttalad önskan för vilka riktlinjer som borde gälla.

- Vi måste lita på den kunskap som finns nationellt och att det fattas goda beslut på basen av den.

Enligt Nieminen är personalsituationen vid VCS god och man förbättrar kontinuerligt sina arbetsmetoder för hanteringen av coronasituationen.