Hoppa till huvudinnehåll

Vårdarfacket Tehy: Sjukhusen saknar skyddsrockar och andningsmasker

Sjukskötare gör coronatest.
Coronakrisen kräver specialutrustning Sjukskötare gör coronatest. Bild: Pasi Takkunen / Yle coronavirus,infektionssjukdomar,sjukhus

Vårdarfacket Tehy slår larm om brist på skyddsutrustning på universitets- och centralsjukhusen. Enligt en färsk enkät råder det nu brist på skyddsrockar, medan läget för ansiktsvisir har blivit bättre.

Tehy frågade under perioden 17-20.4 förtroendemän och arbetarskyddsansvariga på sjukhusen hur situationen med skyddsutrustning var på deras arbetsplatser.

72 procent uppgav att det fortfarande råder brist på utrustning. Läget har försämrats en aning sedan den förra mätningen i början av april då 70 procent anmälde brister.

Tehy: Skyddsrockarna räcker inte till

För två veckor sedan saknades andningsmasker och ansiktsvisir, men bara 21 procent anmälde då att det rådde brist på skyddsrockar. I den nya mätningen säger 72 procent att rockarna inte räcker till.

Andningsskydd råder det också brist på i nuläget, medan det finns tillräckligt med visir.

Behovet överraskade sjukhusen?

Tehy meddelar att vårdare också själva kontaktat förbundet på grund av bristen på skyddsrockar.

- Det är uppenbart att sjukhusen inte varit beredda på det stora behovet av skyddsrockar, säger Kaija Ojanperä, arbetsmiljöexpert vid Tehy.

Arbetarskyddet är uttryckligen på arbetsgivarnas ansvar

Av enkäten framgår också att sjukhusen tvingats använda utrustning som inte är avsedd för sjukhusbruk. Enligt Ojanperä är det oroväckande att höra om att regnrockar och annan icke-medicinsk utrustning skulle ha använts.

- Arbetarskyddet är uttryckligen på arbetsgivarnas ansvar, säger hon.