Hoppa till huvudinnehåll

Vasa yrkeshögskola ordnar examensfest på distans

Rosor på studentdimission.
Rosor på studentdimission. Bild: YLE/Mira Myllyniemi rosor,studentdimission

På grund av undantagsförhållandena med anledning av coronaviruset ordnar Vasa yrkeshögskola sin examenstillställning på distans i år.

Det är inte möjligt att ordna examensfester som normalt i vår på grund av förbudet mot folksamlingar.

Efter att ha hört studerandena har yrkeshögskolans ledningsgrupp bestämt sig för att ordna tillställningen på distans samma dag det ursprungligen var tänkt, fredagen den 22 maj.

Festarrrangemangen börjar planeras mer i detalj i början av nästa vecka.

- Att bli klar med sin yrkeshögskoleutbildning är en betydelsefull milstolpe för de studerande, och festen förtjänar sin egen plats och uppskattning samt en ordentlig fest. Vi ser det här tillfället som så värdefullt för hela samhället och för individen att vi vill erbjuda den här möjligheten, säger VAMK:s nya rektor Kati Komulainen i ett pressmeddelande.

Ger äldre släktingar möjlighet att delta i firandet

Trots att det fortfarande råder undantagstillstånd i landet forsätter livet men på nya sätt.

VAMK vill sammanföra de nyutexaminerade och deras släktingar till en gemensam examensfest även om man nu är tvungen att undvika fysisk kontakt.

Å andra sidan får nu nära och kära från både när och fjärran möjlighet att delta i festligheterna.

- Många har familj och släkt på olika håll i Finland. Nu kan också till exempel mor- och farföräldrar och andra äldre släktingar som bor längre bort delta i festligheterna på distans, säger Komulainen.