Hoppa till huvudinnehåll

Västnyländska Toroidion och Plastex fick 100 000 euro - staten utreder nu hur Business Finland delade ut kritiserat coronastöd

En ledsen spargris på två handflator.
Stödet får inte användas för räkningar eller skulder. En ledsen spargris på två handflator. Bild: Mostphotos kommunal ekonomi,besparingar,public budget,pengar,Spargris,ekonomi

I Västnyland har hittills sju företag beviljats 100 000 euro coronastöd. Utdelningen av Business Finlands stöd till företag under coronakrisen ska utredas efter att de hårdast drabbade branscherna blivit utan stödpengar.

Tidningen Ilta-Sanomat har sammaställt listan på beviljade stöd.

I Västnyland är det avloppsvattensystembolaget Vestelli i Ingå, elbilsföretaget Toroidion i Pojo och Talent adventure som har konferenscentret Calliola i Snappertuna som fick full pott.

Lojo toppar listan i Västnyland med hela fyra företag som fått fullt stöd. Det är Aulis Lundell som tillverkar stålvaror, Innovation Manager som hjälper mindre företag hitta finansiering, Klim-ko som tillverkar maskiner för bland annat pappersindustrin och plastföretaget Plastex.

Toroidion har skapats i en studio i Pojo.
Toroidion i Pojo tillverkar superelbilar. Toroidion har skapats i en studio i Pojo. Bild: Yle/Tove Virta superelbil,Raseborg,Pojo, Raseborg

Business Finlands andel av regeringens stödpaket till företag under coronakrisen är 800 miljoner euro.

Business Finland är en offentlig aktör som bland annat erbjuder finansieringstjänster. Till följd av coronakrisen fick Business Finland en tilläggsbudget på 150 miljoner euro för att stöda företag inom bland annat kultur- och turismbranschen.

Närings-, trafik- och miljöcentralen har hand om stöd för företag med under fem personer och Business Finland sköter om de större.

Inga pengar till skulder eller räkningar

Business Finlands stöd har bland annat kristiserats för att vara så kallade utvecklingsbidrag som inte får användas för räkningar eller skulder. Utdelningen har också fått kritik för att stöden inte går till de branscher och företag som drabbas hårdast av coronakrisen.

Bara 5,5 procent av Business Finlands stöd har hittills gått till den hårt drabbade restaurangbranschen medan it- och konsultföretag fått flest jakande svar.

Under början av veckan har justitiekanslern mottagit fyra klagomål i ärendet.

Subwayn koronaviruksen takia suljettu ruokailutila kauppakeskus Jumbossa.
Restaurangerna har drabbats hårt i hela landet. Subwayn koronaviruksen takia suljettu ruokailutila kauppakeskus Jumbossa. Bild: Nella Nuora / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Köpcentret Jumbo,handelscentra,Subway,restauranger,snabbmatsrestauranger,take-out

Av 20 000 stödansökningar hade ungefär en fjärdedel fått jakande beslut i tisdags (21.4).

Samma dag meddelade Arbets- och näringsminister Mika Lintilä (C) att en intern utdelningsprocess inleds inom Arbets- och näringsministeriet. Dessutom ska stöden synas av Statens revisionsverk.