Hoppa till huvudinnehåll

Australien vill ha internationell, oberoende utredning om coronavirusets ursprung – Kina ilsket: "Vi har inga torg för levande djur"

Marknaden Geylang Serai - en "wet market"  - i Singapore 22.4.2020
Marknaden Geylang Serai – en "wet market" – i Singapore den 22 april 2020.0 Marknaden Geylang Serai - en "wet market" - i Singapore 22.4.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Marknad,torg,livsmedel,Singapore,Wet market

Kina anklagar Australien för politisk manipulation efter att den australiska regeringen krävt en grundlig, oberoende internationell utredning av upphovet till coronapandemin.

Australiens premiärminister Scott Morrison sa i dag att WHO bör få samma maktbefogenheter som FN-stödda vapeninspektörer har för att kunna ge sina experter tillstånd att ta sig in i virusdrabbade länder i syfte att förebygga pandemier i framtiden.

Australiens premiärminister Scott Morrison
Australiens premiärminister Scott Morrison efterlyser en oberoende utredning av den globala responsen på smittan. Australiens premiärminister Scott Morrison Bild: AAP Image Scott Morrison

Morrison efterlyser en oberoende utredning av den globala responsen på smittan – inklusive Världshälsoorganisationen WHO:s sätt att hantera krisen och Kinas tidiga reaktion då sjukdomen bröt ut i Wuhan förra året.

Den australiska jordbruksministern David Littleproud sa tidigare i dag att han har bett G-20-gruppens regeringar att stöda en plan som innebär att det blir ett slut på vilddjursmarknader.

Han sa att om man blandar in levande vilda, exotiska djur så är biosäkerheten och människans hälsa utsatta för risker – i den omfattning som man nu har kunnat se.

Littleproud sa att han vill stödja sig på vetenskapen men att många experter bedömer att marknader med vilda djur bör "fasas ut".

– Och faktum är att Kina självt har rapporterat till Världsorganisationen för kontroll av djursjukdomar (OIE) – och sagt att det här var orsaken till covid-19-utbrottet, sa minister Littleproud.

Ministern försäkrade dock att torg och marknader allmänt taget är trygga och att det inte är fråga om att sätta alla matmarknader under lupp.

Marknaden Khlong Toei i Bangkok 14.4.2020
Marknaden Khlong Toei i Bangkok den 14 april 2020. Marknaden Khlong Toei i Bangkok 14.4.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Marknad,torg,livsmedel,Wet market,Bangkok

Levande vilda djur bland livsmedel en risk

På "våta marknader" säljs färskvaror som kött och fisk. Men på vissa torg säljs också vilda djur. Coronaviruset kan eventuellt ha överförts till människor via en marknad i Wuhan där det såldes levande "exotiska" djur.

Marknaden Huanan i Wuhan uppges ha salufört en rad vilda djur, bland annat rävar, vargungar, sibetkatter, sköldpaddor och ormar.

"Våt marknad" – "wet market"

  • Marknadsplats där det säljs färskt kött, färsk fisk, fjäderfä, frukt, grönsaker, olika jordbruksprodukter och andra färskvaror.
  • Alla "våta" marknader av den här typen säljer inte vilda djur men termen används ibland för att beskriva en marknad där det säljs levande djur, och där försäljaren slaktar djur på köparens begäran.
  • Vanligt i Kina, Sydostasien och Afrika.
  • De flesta "våta" marknader handlar inte med vilda eller exotiska djur men de marknader där den här typens handel förekommer har kopplats ihop med zoonotiska smittämnen.
  • En sådan marknad är marknaden Huanan i Wuhan. Den marknaden misstänks ha kunnat ha en nyckelroll då coronaviruset började spridas.
  • Undersökningar pågår där man försöker utreda coronavirusets ursprung utanför marknaderna.
  • Att saluföra vilda djur på "våta" marknader förbjöds i Kina 2003 på grund av sarsepidemin 2002-2004.
  • Förbudet lättades senare, men infördes på nytt 2020 på grund av coronaviruset. Också andra länder har infört samma förbud.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är covid-19 "nära besläktad" med andra virus som har påträffats i fladdermöss, närmare bestämt den lilla hästskonäsan, en fladdermus som finns i Europa och Asien.

Viruset kan ha överförts till människan från till exempel fladdermöss. Det kan ha skett direkt eller via mellanliggande värddjur, som pangoliner (myrkottar).

Trots att Kina i januari införde ett förbud mot handel med vilda djur på marknader finns det rapporter om att dessa djur fortfarande säljs både i Kina och på andra håll.

Kina anklagar Australien för att göra politik på pandemin

Kinas utrikesministerium anser att Australien borde upphöra med sin "ideologiska partiskhet".

Kineserna avvisar samtidigt omvärldens krav på att torg för vilda djur ska stängas.

– Det finns inga sådana viltdjurstorg i Kina, hävdade utrikesministeriets talesman Geng Shuang i dag i Peking.

WHO vill ha riktlinjer för handel med vilda djur

Chefen för WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sa nyligen att regeringar nu måste se till att det införs stränga förbud mot försäljning av och handel med sådana vilda djur som är avsedda för mat.

– Då dessa marknader får tillstånd att öppnas på nytt ska det ske enbart på det villkor att de följer de stränga regler som gäller för livsmedelstrygghet och hygienstandard.

WHO håller på att utarbeta en guide för handel med livsmedel på den här typens marknader.

Rättelse 23.4.2020 21.14: Bilden på premiärminister Scott Morrison utbytt, bilden innan föreställde fel person.