Hoppa till huvudinnehåll

Båt i fara att förlisa vid Ominaisfjärden i Nagu

En västremmare i ett blått, somrigt skärgårdshav. Några sjöfåglar guppar längre ut på vattnet.
Båten klarade sig i hamn. En västremmare i ett blått, somrigt skärgårdshav. Några sjöfåglar guppar längre ut på vattnet. Bild: Amanda Vikman/Yle skärgård,hav

En läckande båt med söndrig länspump var nära att förlisa på Ominaisfjärden i norra Nagu under torsdagsförmiddagen.

Två personer befann sig i den cirka 10 meter långa båten. Anmälaren misstänkte att drivaxelns tätning hade lossnat och att axeln därför läckte vatten. Båtens eldrivna länspump var ur funktion och båten kunde bara tömmas med hjälp av en manuell länspump.

Både Nagu sjöbevakningsstations patrull och Gräns- och sjöbevakningsskolans kustbevakningsbåt som befann sig i området larmades till platsen.

När den första räddningsenheten kom till platsen hade haveristen ändå fått läckaget under kontroll. En stund senare kom en till sällskapet hörande båt som såg till att de kom tryggt tillbaka till sin hemmahamn.

Vädret var fint med en temperatur på 10 grader och svag västlig vind på 2-3 meter i sekunden. Vattnets temperatur var cirka 6 grader.

Kolla att din båt är i skick

Västra Finlands sjöbevakningssektion påminner alla båtförare om vikten av vårens båtunderhåll. Varje båtförare som tänker bege sig ut på havet bör granska att farkosten och utrustningen är i sjödugligt skick för den kommande båtsäsongen.

I nödsituationer ska man ringa sjöräddningens alarmnummer 0294 1000.

Ominaisfjärden i norra Nagu.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland