Hoppa till huvudinnehåll

Bundesliga redo att återuppta säsongen om två veckor – nu hoppas man på grönt ljus från politikerna

Lukas Hradecky boxar ut en boll
Lukas Hradecky kan snart få spela matcher igen. Lukas Hradecky boxar ut en boll Bild: /All Over Press fotboll,Bundesliga,Lukáš Hrádecký

Den 9 maj kan det spelas toppfotboll i Europa igen. Klubbarna i Bundesliga har gett klartecken att återuppta säsongen som varit pausad sedan mitten av mars. Vi vill inte spela utan publik men det verkar vara enda alternativet, säger ligachefen Christian Seifert.

I Tyskland börjar man se ljuset i slutet av tunneln och snart kan det bli aktuellt att spela matcher i Bundesliga igen.

Spelarna är redan tillbaka i träning och nu meddelar klubbarna att man vill börja spela igen från och med den 9 maj. Allt hänger nu på om politikerna tillåter det.

– Bundesliga är redo, oavsett om det blir den 9 maj eller senare. Vi väntar bara på vad politikerna bestämmer, säger ligachefen Christian Seifert enligt nyhetsbyrån AFP.

Tysklands förbundsregering kommer att ha ett möte nästa torsdag och bestämma om ligan kan återupptas.

200 personer på arenorna

Om politikerna ger grönt ljus kommer man att spela matcher utan publik på läktarna. Ligan räknar med att ungefär 200 personer kommer att befinna sig på arenorna per match. Där ingår bland annat spelare, tränare, domare och media.

– Vi vill inte spela utan publik men det verkar vara enda alternativet. Med 200 personer på arenor som tar 70 000 åskådare blir det lätt att hålla avstånd, säger Seifert.

Förhoppningen är att säsongen ska vara färdigspelad till den 30 juni. Om säsongen spelas klart skulle det också lätta upp ekonomin för klubbarna och ge ungefär 300 miljoner euro i tv-intäkter.

Positivt test betyder att säsongen stoppas

Ligan har planerat att testa samtliga spelare, tränare och annan personal och totalt skulle lagen behöva upp till 20 000 coronavirustester.

– Om ett test är positivt kommer det att rapporteras till hälsomyndigheterna. De kommer att avgöra om det är nödvändigt med karantän. Om så är fallet innebär det att säsongen är över, säger Tim Meyer som är läkare för det tyska landslaget.