Hoppa till huvudinnehåll

Jubileumsåret blev inte den folkfest som Karleby och Nykarleby hoppades på – corona kan tvinga städerna att fira då de fyller 401 i stället

Karleby pride 2018.
Arkivbild. Dansgruppen Samba el Gambo uppträder ofta då Karleby ordnar evenemang. Nu är det osäkert om jubileumsåret måste förlängas till 2021 på grund av coronarestriktionerna. Karleby pride 2018. Bild: YLE/Noora Haapaniemi Karleby,prideparader,samba (musik),samba el gambo

Nästan 600 evenemang var inplanerade i Karleby i år när staden firar 400-årsjubileum. Men på grund av coronaviruset har redan 60 evenemang flyttats fram och cirka 10 har helt ställts in.

Jubileumsåret byggde helt på olika typer av evenemang, säger Sonja Remell som är koordinator för jubileumsåret i Karleby.

- Det känns verkligen som att vi har några svarta månader i kalendern här nu, säger Remell.

Evenemangstopparna skulle ske i maj, juli, augusti och september.

- Men nu ser hela sommaren mörk ut och man vågar inte riktigt hoppas på augusti ännu heller. Det känns lite tomt för tillfället.

I Nykarleby säger stadsdirektör Mats Brandt att det är tråkigt men bara att acceptera läget just nu.

- Det är klart att den situation vi befinner oss i gör att allt har vänts upp och ner. Folkfester hamnar man att hålla tillbaka med i den här tiden då det gäller att minska smittorisken.

Oklart om folk vågar sig ut ens i höst

I Karleby har flera idrottsevenemang samt Kokkola Pride ställts in helt. Pridetåget blir av först sommaren 2021.

- Det är till stor del på grund av sponsoreringen. Företagen har knappat in på sponsorpengarna så det har varit svårt att få finansiering, säger Remell. Hon tillägger att man lever i spännande tider då också många andra händelser är beroende av bidrag från olika håll.

Närmare 60 evenemang har flyttats fram till hösten. Det handlar till exempel om brottningstävling för barn, fågelexkursioner, teaterföreställningar, föreläsningar, ungdomsfester och föreläsningar.

Om allt blir av senare så blir det alltså en mycket fullspäckad höst.

- Det är annars också så mycket som händer då, vi har Veneziaden, Medeltida dagarna och handelns och kulturens natt.

Veneziaden i Karleby 2013
Arkivbild. Hösten är annars också ganska späckad men nu kan mängden evenemang uppgå till hundratals. Veneziaden i Karleby 2013 Bild: Kokkolan Matkailu veneziaden

Men kanske folk är så trötta på sitta hemma då så alla kommer på evenemangen om man bara får?

- Det är lite tudelat. Först tänkte man att bara vi kommer över sommaren så då smäller det, att då ska vi man ur huse och delta i allt. Men samtidigt då man tänker på den lite äldre befolkningen och riskgrupperna så funderar man om de vågar. Först har man i flera månader blivit uppmanad att sitta hemma och undvika sociala kontakter. Vågar man ta steget ut sedan?

Samtidigt säger Remell att många säkert bara väntar på att det ska börja hända saker igen och att man på nytt får ta sig ut bland folk.

Förberedelserna för Karleby stads 400-årsjubileum 7.9 2020 är i full gång
Karleby har satsat 200 000 euro bara på stöd till föreningar och andra som skulle ordna evenemang under året. Förberedelserna för Karleby stads 400-årsjubileum 7.9 2020 är i full gång Bild: Yle/Kjell Vikman Karleby,Jubileum

Ett alternativ att fira nästa år i stället

Om vi fortfarande i höst har restriktioner som omöjliggör evenemang och större folksamlingar så är ett alternativ att också skjuta fram jubileet, eller snarast förlänga det.

- Det har förekommit lösa diskussioner om möjligheten att förlänga jubileumsåret in på nästa år. För förväntningarna har ändå varit så pass stora. Inte bara för att vi har gjort massa jobb utan för att Karlebyborna också har sett fram emot och väntat på jubileumsåret. Så det skulle kännas snopet att bli snuvad på det, säger Remell.

I Nykarleby har man inte fört några diskussioner om att förlänga jubileumsåret, men Brandt nappar genast på idén.

- Ingen av städerna försvinner från kartan bara för att vi vänder blad vid årsskiftet, så det låter som en bra ide.

Kuddnäs i Nykarleby
Sommarteatern på Kuddnäs har skjutits upp till nästa år. Kuddnäs i Nykarleby Bild: Mik kuddnäs

Gåvor till stadsborna förverkligas i alla fall

Karleby stad har satsat 200 000 euro på bidrag till organisationer, föreningar och enskilda för att stöda olika evenemang.

Utöver det har staden satsat medel för egna evenemang som till exempel Karlebydagen och en folkfest i september samt öppet hus på stadshuset, något som man hann förverkliga i februari.

Satsningarna på stadsbilden kommer att bli av som planerat. Stadssundet och Havsparken har delvis redan åtgärdats och förnyats och Strandgatan har omvandlats till en boulevard med bänkar och planteringar.

Staden har också utlovat ett stort beslut som gåva till folket. Och ett beslut om hybridarenan väntas också i år.

– Men diskussionerna har kanske kommit lite i skymundan då uppståndelsen kring coronaviruset har kört över allt annat. Men beslutsfattandet ska rulla vidare och det är viktigt att vi ser framåt nu också.

Kungen kommer inte

Däremot ser det inte ut att bli något kungligt besök från Sverige i september. Nykarleby och Karleby hade gjort gemensam sak och bjudit in representanter från svenska kungahuset.

- Att ha utländska besök finns för tillfället inte i målsättningarna. Men man kan alltid leva på hoppet, säger Brandt.

- Det ser mörkt ut men vi försöker hitta på något som kompenserar. Och kan de inte komma då så finns det ännu andra dagar i kalendern, säger Remell.

Just nu är Remell mest bekymrad över de nationella hembygdsdagarna som skulle äga rum i augusti. Där är många av de som traditionellt brukar delta personer över 70 år.

Också i Nykarleby har en rad evenemang ställts in, men huvudfesten hålls först i september så Brandt har förhoppningar om att den ska gå att ordna på något vis.

Mats Brandt, kommundirektör i Malax.
Mats Brandt hoppas att Nykarlebyveckan i augusti kan genomföras. Mats Brandt, kommundirektör i Malax. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Malax,malax

- Det är en hel del planering som har gått till spillo. Inte bara stadens egna arrangemang utan vi hade bjudit in föreningar, företag och invånare att fira tillsammans med oss. Det är så klart många fina evenemang vi har gått miste om.

Enligt Brandt siktar Nykarleby på nya tag efter semestrar och permitteringar i sommar. Från början av augusti ska fokus förhoppningsvis ligga på Nykarlebyveckan som hålls i mitten av månaden.

- Det återstår att se vilka restriktioner vi har då, men vi siktar på att återgå till normalläge, säger Brandt.