Hoppa till huvudinnehåll

Läkarstudenten Lillemor startade Projekt Frågesjuk för att svara på barns och ungas frågor om coronaviruset

Lillemor klädd i vit tröja och svart väst vid en tegelvägg.
Lillemor Winqvist fick idén till Projekt Frågesjuk för två veckor sedan och nu har det blivit verklighet. Lillemor klädd i vit tröja och svart väst vid en tegelvägg. Bild: Privat Lillemor,Lillemor Winqvist

Kan man smitta utan att känna sig sjuk och känner man sig alltid sjuk om man har corona? Projekt Frågesjuk svarar på barns och ungdomars medicinska frågor om viruset och andra hälsorelaterade ämnen.

Som barn var Lillemor Winqvist rädd för fågelinfluensan. Vuxna i hennes omgivning kunde inte alltid svara på hennes frågor om sjukdomen, eller så vågade hon inte ställa dem.

Det gjorde att rädslan växte sig oproportionerligt stor.

I dagsläget studerar Lillemor till läkare vid Helsingfors universitet. I samband med coronapandemin vill hon hjälpa de barn och unga som går omkring med en liknande oro som hon själv kände.

Därför startade hon, tillsammans med ett gäng studiekompisar, Projekt Frågesjuk.

– Det är en tjänst där barn och unga kan ställa frågor om corona eller andra hälsorelaterade ämnen. Sedan är vi ett gäng svenskspråkiga medicin- och tandläkarstuderande som svarar, berättar Lillemor.

Vi kollar alltid upp även om det är en så att säga “lätt” fråga― Lillemor Winqvist

Hon säger att det i dagsläget inte är så lätt att hitta ett forum där man snabbt kan ställa medicinska frågor och veta att svaren man får är korrekta.

Ni studerar själva medicin men är inte färdigutbildade, har ni svar på alla frågor?

– Nej, vi har inte svar på allt och mycket är i dagsläget osäkert, men då berättar vi det. Vi utgår alltid från forskning och vetenskap och vi kollar alltid upp även om det är en så att säga “lätt” fråga. Dessutom har vi några färdigutbildade läkare som vi kan konsultera om det är något vi inte har svar på, säger Lillemor.

Frågorna kan vara relaterade till coronaviruset men behöver inte vara det. De tas emot via Instagram, Facebook och per mejl och svaren delas på samma plattformar.

– Det finns flera chattar som hjälper med frågor som berör ångest och oro, men ibland beror ångesten på att man inte får svar på sina frågor eller att saker är svåra att förstå. Då vill vi hjälpa.

I första hand svarar Projekt Frågesjuk på frågor som ställts av barn och unga eller som handlar om ämnen som berör dem, men även om man inte känner sig ung kan man skicka in en fråga.

– Ingen fråga blir obesvarad, lovar Lillemor.

Stort engagemang

För Lillemor och de andra som står bakom projektet känns det här som en fin chans att använda den kunskap de besitter.

– Många av oss som studerar medicin vill hjälpa i en situation som denna, men alla har inte behörighet att jobba ännu. Då kan vi dra vårt strå till stacken på det här sättet i stället.

Hon är glad och lite överraskad över att det gått så fort att gå från tanke till handling. Idén fick hon för ungefär två veckor sedan och nu är projektet i gång.

– Många ville vara med och alla är så otroligt engagerade. Det verkar också som att det finns ett behov för ett forum som det här för det började snabbt komma in frågor.

Om Projekt Frågesjuk finns kvar när pandemin ebbat ut vet hon inte ännu.

– Tanken från början var att det främst är fokus på coronaviruset, men nu när vi kommit i gång och det fungerar bra så är det inte helt omöjligt att vi fortsätter.

Om du vill skicka in en fråga till Projekt Frågesjuk så kan du göra det på Instagram, Facebook eller via deras mejl fragesjuk@gmail.com.