Hoppa till huvudinnehåll

Lättare coronarestriktioner under sommaren ger hälsovården en lättare höst – överläkare vid HUS vill ha färre begränsningar

Asko Järvinen, överläkare för avdelningen för infektionssjukdomar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Asko Järvinen är överläkare med ansvar för infektionssjukdomar vid HUS. Asko Järvinen, överläkare för avdelningen för infektionssjukdomar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Bild: Henrietta Hassinen / Yle överläkare,sjukhus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt

Om vi inte får lättare coronarestriktioner snart, så kan det hända att vi har både coronavirus och influensa i höst. Finland har inte kapacitet att testa för båda, befarar Asko Järvinen, överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Enligt Järvinen räcker helt enkelt inte kapaciteten till för att testa alla som behöver det.

Därför anser Järvinen att coronarestriktionerna måste lättas. I annat fall pågår epidemin i Finland i jämn takt åtminstone i ett halvt år, kanske längre.

– De som sjukdomen sannolikt inte är farlig för borde vi låta bli sjuka, säger Järvinen och understryker att riskgrupperna ska hållas i säkerhet.

Finländarnas hälsotillstånd förändras under sommarmånaderna

Enligt Järvinen minskar antalet luftvägsinfektioner till sommaren. Då kan det i bästa fall också bli lättare att upptäcka coronavirusfallen.

Men det kommer inte att fortsätta så i det oändliga.

– När säsongen för luftvägsinfektioner kommer igång igen i höst är det helt omöjligt att tänka sig att vi skulle hinna testa alla, säger Järvinen i tv-programmet Yles morgon med tanke på scenariot att vi skulle ha både influensa och coronavirus samtidigt.

Häv inte alla begränsningar på en gång

Tuija Kumpulainen, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger sig ha hört att regeringen funderar på lättare restriktioner.

Hon anser också att det syntes signaler på att vissa begränsningar kan hävas under regeringens pressträff på onsdag kväll.

– Det pratades ju till exempel om att eventuellt öppna skolorna igen.

Kumpulainen och Järvinen var ändå eniga om att alla begränsningar inte kan slopas på en och samma gång, det måste ske stegvis.

Läs också