Hoppa till huvudinnehåll

Pelicans första ligalaget att permittera spelarna – Casimir Jürgens medger att allt inte gått som på Strömsö: “Synd att vi inte kunde komma överens”

Micke-Max Åsten och Casimir Jürgens i närkamp.
Matchen mot HIFK i början av oktober 2019 var en av säsongens sista för Casimir Jürgens. Micke-Max Åsten och Casimir Jürgens i närkamp. Bild: Matti Raivio/All Over Press Casimir Jürgens

En tung säsong avslutades med ett ännu tyngre besked: samtliga spelare är permitterade. Lahtislaget Pelicans tampades med ekonomiska problem redan innan coronaviruspandemin slog till – och nu är det mycket som är oklart gällande framtiden.

FM-ligasäsongen i ishockey blåstes av innan den sista grundserieomgången hann spelas. Men för Casimir Jürgens var säsongen över redan i oktober.

Jürgens opererades efter bara nio matcher – och rehabiliteringen pågår fortfarande.

Efter det tvingades den Sjundeåbördige backen följa med från läktarplats hur hans Pelicans gick från motgång till motgång.

– Det var tungt, medger han nu för Yle Sporten.

– Det var jobbigt att bara sitta och titta på hur svårt killarna hade det. Inget verkade fungera. Så klart det var svårt, fortsätter han.

Porträttbild på Casimir Jürgens.
Casimir Jürgens. Porträttbild på Casimir Jürgens. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Casimir Jürgens,ishockey,FM-ligan i ishockey,Pelicans,Sjundeå,Västnyland,ishockeyspelare

Det har inte varit någon hemlighet att Pelicans tampats med enorma ekonomiska problem den gångna säsongen. Då det blev klart att Lahtislaget skulle missa slutspelet sålde man i princip alla tongivande spelare.

Redan innan säsongen blåstes av hade laget enligt Yle Urheilus uppgifter varslat om att det kan vara svårt för laget att betala löner i mars. På onsdagen klarnade det att Pelicans som första ligalag valt att permittera sina spelare.

Jürgens, som alltså fortfarande återhämtar sig från sin operation, är sjukskriven och är således inte permitterad - ännu. Han vill inte kommentera lagets interna angelägenheter ytterligare.

– Men så klart är det synd att vi inte kunde komma överens, tillägger Jürgens ändå och fortsätter:

– Gällande min situation kan jag allmänt säga att vi får se hur situationen fortskrider.

Saknar endast ishallen

På ett personligt plan försöker Jürgens ta ut det mesta av det utmanande läget. Då Yle Sporten når honom på torsdagseftermiddagen har han nyss kommit hem från ett gympass.

– Det pågående läget har inte påverkat min rehabilitering värst mycket. Jag kan sköta det mesta på egen hand, men planen var att kunna börja köra igång med isträningar igen snart och det blir självklart inte av, berättar Jürgens.

Precis som på flera andra håll i landet har Lahtis också stängt alla ishallar.

– Så man får försöka klara sig med att motionera utomhus och hemma så mycket som möjligt. Det är nog inte många som har tillgång till is just nu. Och det är förstås bra med tanke på läget att hallarna är stängda, säger Jürgens.

Förutsatt att säsongen kan köra igång igen på hösten kommer backen också att ha återhämtat sig till dess.

– Det ser mycket bra ut just nu. Förhoppningsvis kan säsongen köra igång som normalt, säger Jürgens.

Sports förhandlingar blev klara på torsdagen

Pelicans är inte det enda laget som tvingats ta till åtgärder i ett försök att rädda ekonomin. I till exempel TPS ska ligaspelarna och lagledningen nästa vecka diskutera om hur de går vidare. Bland andra HIFK har däremot inte ännu meddelat om sparåtgärder.

Vasa Sport inledde samarbetsförhandlingar redan förra veckan och de borde enligt klubbens ursprungliga uppskattning ha tagit slut på måndagen. Så blev det ändå inte, utan resultatet kom först på torsdagen.

– I princip var vi klara med själva förhandlingarna redan i måndags. Vi satte en deadline till fredagen ifall något ska ändras, förklarar Sports vd Tomas Kurtén.

Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport.
Tomas Kurtén. Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa Sport,tomas kurtén

Sport meddelar nu att ligaspelarna går ner i lön, medan personalen permitteras. Spelarnas representanter under förhandlingarna var Erik Riska, Filip Riska och Jonne Virtanen.

Jatkoaika rapporterade på onsdagen att orsaken till att förhandlingarna strandat handlar om att spelarna är oense. Enligt sajten ska klubben ha föreslagit så stora lönesänkningar att flera spelare skulle föredra permitteringar.

Kurtén suckar då Yle Sporten ber honom ta ställning till artikeln.

– Det var nog inte mycket som stämde av det som påstods där, säger han och tillägger att han inte kan kommentera förhandlingarna mer än så.

Artikeln uppdaterad efter att Sport berättat om resultaten av samarbetsförhandlingarna klockan 16.47.