Hoppa till huvudinnehåll

Sommarens storevenemang i Österbotten ställs in: "Vi hade det på känn"

En gata fylld med människor och marknadsstånd.
Foto från Kristinestads sommarmarknad. En gata fylld med människor och marknadsstånd. Bild: Yle/Juho Teir Marknad,Kristinestad,marknader (evenemang),kristinestads sommarmarknad

Nu är det officiellt att inga större evenemang ordnas i sommar i Österbotten, åtminstone inte i juni eller juli. Många arrangörer hade ännu levt lite i hoppet om att evenemangen kunde ordnas, men säger att beskedet ändå var väntat.

Många emotsedda evenemang i Österbotten blir inte av i sommar. Det blev definitivt klar på onsdagen då regeringen meddelade att evenemang på över 500 personer förbjuds åtminstone fram till sista juli.

En ung man med kort ljust hår och glasögon iklädd en jeansjacka stor framör en scen.
Victor Strömbäck. En ung man med kort ljust hår och glasögon iklädd en jeansjacka stor framör en scen. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,karnevaler,kultursekreterare,tomatkarnevalen

Det betyder att det bland annat inte blir någon sommarmarknad i Kristinestad, ingen Tomatkarneval i Närpes och inga Jakobs dagar i Jakobstad.

I Närpes fattade man på torsdagen beslutet att inhibera Tomatkarnevalen för i år. På sin webbplats skriver man att karnevalen kommer tillbaka med dunder och brak den 1-3 juli 2021.

- Klart att det är en stor besvikelse, men vi har haft det på känn. Begränsningarna på max tio personer gick så långt in i maj, säger kultursekreteraren Victor Strömbäck i Närpes.

Ingen sommarmarknad i Kristinestad för första gången på 50 år

Förra året firade sommarmarknaden i Kristinestad 50 år, men i år blir inte evenemanget av på grund av coronaläget.

- Det var busslaster med folk som skulle komma hit till Kristinestad och vissa skulle till och med övernatta. Så det är ett stort bakslag för alla hotell, caféer, restauranger osv.

- De brukar leva länge med den inkomsten de får från sommarmarknaden, säger Helena Kari från turistbyrån i Kristinestad.

Marknadskoordinator Helena Kari
Helena Kari. Marknadskoordinator Helena Kari Bild: Yle/Sofi Nordmyr kari helena

Också ett annat populärt evenemang ställs in, nämligen Öppna portar i början av sommaren.

- Nog är man ju besviken, men då det till exempel gäller Öppna portar så är det kanske bra att vi får ta andan emellanåt.

Kari hoppas i stället att turisterna skulle hitta till staden i augusti-september i stället, ifall regeringen har lättat på restriktionerna tills dess.

- Folk vågar kanske inte resa utomlands, så då kan ju inhemska orter locka.

Jakobs dagar kan ordnas senare

Jakobs dagarna i Jakobstad kommer inte heller att gå av stapeln enligt original tidtabell 19-26 juli.

- Vi följer regeringens riktlinjer. Vi försöker nu hitta något annat datum, kanske redan i augusti om det är möjligt, säger verksamhetsledaren Ida-Marie Jungell.

Ida-Marie Jungell vill ge 16-åringar rösträtt.
Ida-Marie Jungell. Ida-Marie Jungell vill ge 16-åringar rösträtt. Bild: Yle/Elvira Nyrönen. Jakobstad

Eftersom datumet ändrar vill man också ändra på konceptet en aning.

- Några traditionella Jakobs dagar blir det inte. Vi måste anpassa oss till situationen och det blir mer nytänk.

Wasa football cup lever ännu i hoppet

Årets upplaga av Wasa football cup kan ännu bli av. Det hoppas i alla fall arrangörerna.

Turneringen brukar samla kring 300 lag till Vasa, men lagen är spridda över tiotals planer och sällan är mer än 500 personer samlade på ett och samma ställe.

- Vi har haft kontakt med Regionförvaltningsverket. Med tanke på turneringens karaktär vill vi att myndigheterna ska ta ställning till om detta är ett evenemang som trots allt kan ordnas, säger verksamhetsledaren Satu Nieminen.

Styrelsen för turneringen kommer att ha möte på torsdagkväll där situationen kommer att diskuteras.

Artikeln uppdaterad 24.4 kl.8.40 med information om att Tomatkarnevalen i Närpes inhiberas för i år.

Läs också