Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marin kan ha utsatts för coronavirus – jobbar nu på distans

Statsminister Sanna Marin håller presskonferens.
Statsminister Marin arbetar på distans som en försiktighetsåtgärd. Statsminister Sanna Marin håller presskonferens. Bild: Ilkka Klemola / Yle Regeringen Marin,coronavirus,presskonferens,COVID-19,Statsrådsborgen,Sanna Marin,Pääministeri (film)

En person som i sin närmaste krets har någon som testats positiv för covid-19 jobbade i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo förra veckan. Som en försiktighetsåtgärd kommer statsminister Sanna Marin (SDP) nu att jobba på distans.

Från och med i dag torsdag jobbar Marin på distans från sin tjänstebostad Villa Bjälbo, meddelar statsrådets kansli.

Orsaken är att det visat sig att en person som arbetade i Villa Bjälbo i slutet av förra veckan har någon i sin närmaste krets som smittats av coronaviruset.

Personen som arbetade i Villa Bjälbo är själv symptomfri och har varit i karantän ända sedan den smittade började uppvisa symptom.

Personen i fråga har inte mött statsminister Marin, hennes familj eller stab medan hen arbetade i Villa Bjälbo. Enligt statsrådets kansli är risken att Marin skulle ha exponerats för smittan mycket låg.

Marin ska nu testas för coronaviruset. I nuläget är hon symtomfri och mår bra, meddelar statsrådet i ett pressmeddelande.

Statsrådets kansli uppger att Marin fortsätter att arbeta normalt med hjälp av distansförbindelser.

På torsdag deltar hon till exempel på distans i EU-ministerutskottets möte, i en utfrågning av stora utskottet och i en videokonferens med Europeiska rådets medlemmar.