Hoppa till huvudinnehåll

Stuginbrotten har ökat på många orter i Finland – polisen: "Ta hjälp av dina grannar för att undvika inbrott"

Sommarstuga och bastu vid Ruovesis strand
Ta hjälp av grannarna eller någon som du är bekant med på orten där din sommarstuga finns för att hålla inbrottstjuvarna borta. Sommarstuga och bastu vid Ruovesis strand Bild: Yle/Arja Lento sommarstugor,fritidsbostad

Har du en bra relation till dina grannar vid sommarstugan? Då kan det vara dags att samarbeta för att undvika stuginbrott, uppger polisen. Stuginbrotten har nämligen ökat på många orter i Finland.

I Sydvästra Finland, Tavastland, Inre Finland, Östra och Sydöstra Finland har stuginbrotten ökat, berättar polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Statistiken visar att antalet stuginbrott som registrerades under första halvan av förra året var 143. Vid samma tid i år är antalet uppe i 268 inbrott.

Det som tjuvar intresserat sig för är bland annat verktyg, maskiner, fyrhjulingar, mopeder och släpvagnar att förflytta dem i.

En röd stuga i skärgården på hösten, vattnet syns mellan träden.
Även om stuginbrotten ökat i flera regioner har de minskat i Österbotten och Uleåborg, uppger polisen. En röd stuga i skärgården på hösten, vattnet syns mellan träden. Bild: Linus Hoffman / Yle torp,Stuga,Skärgård (musikstycke),Korpo, Pargas

Inbrottstjuv fast i Salo – polisen utesluter inte att flera människor varit involverade

I bland annat Salo har polisen nyligen fångat en inbrottstjuv som hade brutit in sig i flera sommarstugor och tagit egendom från den.

Polisen utesluter inte att flera människor varit involverade och ber därför sommarstugeägare i Kiikala att hålla utkik efter misstänksamma bilar och kontrollera att ingen brutit sig in i deras stugor.

Polisen: Ta hjälp av grannarna

Eftersom regeringen vädjat till allmänheten att hålla sig borta från att resa och åka till sommarstugorna på grund av coronaepidemin, vill polisen påminna om vikten av grannhjälp.

– Kom överens med grannarna att alla ser efter misstänkta förbipasserande och vid behov kontaktar polisen. Om den egna stugan ligger långt ifrån orten där man själv bor, kan det vara bra att be någon bekant som bor nära stugan att emellanåt gå och kontrollera situationen, säger Aho.

För att undvika stuginbrott ska man enligt polisen inte lämna värdesaker vid stugan, speciellt inte sådana som enkelt kan säljas på svarta marknaden eller på nätet, såsom vapen, alkohol, elektronik och arbetsmaskiner.

Polisens tips för att förhindra stuginbrott

  • Kom överens om att invånarna på området övervakar områdets säkerhet, dvs. kontrollerar misstänkta personers genomfart och verksamhet samt kontaktar polisen vid behov. När en brottsling märker att hen har noterats, stannar brottslingen vanligtvis inte på området utan söker sig bort.
  • Lämna inte värdefull egendom framme. För bort allt värdefullt och intressant från stugan. Lämna inga vapen, alkohol, elektronik, arbetsmaskiner, dvs. inget som är lätt att sälja vidare på svarta marknaden eller på nätet.
  • Om du är tvungen att lämna värdefull egendom i stugan, fotografera egendomen och spara eventuella identifikationsuppgifter. Du kan även märka din egendom. Verktyg för märkning finns tillgängliga, och med dem kan du sköta enskilda identifikationsmärkningar utan besvär.
  • Låt gardinerna vara öppna. Då kan en tjuv se att det inte finns något att stjäla i stugan.
  • Inbrottslarm och övervakningskameror samt dekaler och skyltar som upplyser om dem är klart avskräckande.

Källa: Polisen