Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad ändrar sig – betalar lön åt vårdpersonal i karantän

En metallskylt med texten Stadshuset.
Beslutet att avbryta utbetalningen av lön till anställda i karantän togs i början av coronavirusepidemin, då FPA inte ännu var överbelastad av ansökningar. En metallskylt med texten Stadshuset. Bild: YLE/ Nora Engström Åbo,stadsfullmäktige i åbo

Åbo stad har uppdaterat sin linje för utbetalning av lön till vårdpersonal som är symptomfria men sitter i karantän.

Arbetstagaren ska ändå ansöka om dagpenning för smittosamma sjukdomar från Folkpensionsanstalten. Karantäntidens lön minskas efter att arbetstagaren har kompenserats av FPA.

På det här sättet vill man försäkra sig om att arbetstagarens personliga ekonomi inte lider då hen väntar på beslut från FPA, eftersom köerna är långa.

Enligt lagen om smittosamma sjukdomar kan den kommunala läkaren som är ansvarig för infektionssjukdomar beordra en symptomfri person som utsatts för coronavirus att sitta i karantän i två veckor som en försiktighetsåtgärd.

Åbo följer det kommunala kollektivavtalet, enligt vilket betalningen av lön upphävs under karantän.

Förseningar i behandlingen av ansökningar

Beslutet att avbryta utbetalningen av lön till anställda i karantän togs i början av coronavirusepidemin, då FPA inte ännu var överbelastad av ansökningar.

I dagens läge kan förseningar i behandlingen av ansökningar orsaka en ohållbar situation för en anställd som väntar på kompensation.

- Vi har diskuterat saken med andra större städer och oron för situationen är gemensam för oss alla. När det gäller Åbo garanterar vi anställda en normal löneutbetalning, så att ingen behöver drabbas ekonomiskt på grund av byråkrati, säger Sinikka Valtonen, Åbo stads personalchef, i stadens pressmeddelande.

Den nya linjen gäller endast personer som är direktanställda vid Åbo stad. Riktlinjerna för dem som arbetar för staden genom andra arbetsgivare kan skilja sig från det som gäller direktanställda.