Hoppa till huvudinnehåll

CKP släppte Onni Sarmaste och en annan person som anhölls för maskaffärerna – misstänks fortfarande för brott

Bild på vitt Finnair-flygplan. På bilden lastas materiel ut ur planet.
En del av skyddsutrustningen som Försörjningsberedskapscentralen beställt anlände 15 mars. Bild på vitt Finnair-flygplan. På bilden lastas materiel ut ur planet. Bild: Lehtikuva / Försörjningsberedskapscentralen Försörjningsberedskapscentralen,ansiktsskydd

Centralkriminalpolisen har frisläppt de två personer som varit anhållna sedan 22 april, uppger CKP i ett pressmeddelande.

En av de två är affärsmannen Onni Sarmaste, enligt uppgifter till Yle Uutiset. Förundersökningen gällande Försörjningsberedskapscentralens skyddsutrustningsaffärer fortsätter, och personerna misstänks fortsättningsvis för brott.

– De är fortfarande misstänkta för brott, men enligt polisens bedömning kräver inte utredning av saken att de hålls häktade, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Mikko Laaksonen i pressmeddelandet.

Brottsrubriceringarna är i nuläget grovt bedrägeri och grov penningtvätt. Under utredningen har polisen beslagtagit tillgångar till ett värde av omkring tre miljoner euro och två värdefulla bilar, uppger CKP.

Under förundersökningen klarlägger polisen innehållet i avtalet mellan Försörjningsberedskapscentralen och leverantörerna. Dessutom utreder polisen ifall leveransen motsvarar avtalen.