Hoppa till huvudinnehåll

Friidrotts-EM 2020 ställs in – arrangörerna vågade inte försöka flytta fram mästerskapet

Stavhopparen Renaud Lavillenie får inte kämpa om EM-guldet på hemmaplan.
Stavhopparen Renaud Lavillenie får inte kämpa om EM-guldet på hemmaplan. Stavhopparen Renaud Lavillenie får inte kämpa om EM-guldet på hemmaplan. Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON Renaud Lavillenie

Det blir inget friidrottsmästerskap sommaren 2020. I mars flyttades sommar-OS fram med ett år och nu har friidrotts-EM ställts in helt.

Coronapandemin fortsätter att skörda evenemangsoffer. Det blir nämligen inget europamästerskap i friidrott i Frankrike i augusti. Tävlingarna skulle arrangeras i Paris mellan den 26 och 30 augusti.

– Vi försökte verkligen. Vi hoppades på att situationen snabbt skulle ha förbättrats, men tyvärr gick det inte så. Vi gick igenom alla alternativ, vi funderade på såväl deltagarantalet som en halvering av publikantalet, konstaterar Jean Garcia från arrangörshåll.

Arrangörerna väljer alltså redan att ställa in helt och hållet och gör därmed inget försök att flytta fram tävlingarna. De pekar på att det inte vore givet att kunna ordna EM nästa år heller och att lång osäkerhet resulterar i en ekonomisk risk.

Nästa års stora friidottshöjdpunkt är sommar-OS i Tokyo som är framflyttat med ett år. Även nästa friidrotts-VM har flyttats fram med ett år och ska ordnas i USA 2022. Sommaren 2022 går också nästa friidrotts-EM av stapeln och det mästerskapet arrangeras i Tyskland.

Efter EM-beskedet kan Diamond League-tävlingarna kan bli friidrottssäsongens höjdpunkt. Den första inprickade tävlingskvällen, som ännu inte har inhiberats, är i London den 4 juli.

Källa: STT-AFP