Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen svarade på barnens frågor: "Det kan tyvärr ta lång tid innan ni får träffa far- och morföräldrarna. Men håll kontakten!"

Den finländska regeringens första informationsmöte för barn är avklarat. "Vi förstår att det är svårt att inte få gå till skolan, spela fotboll eller gå till stranden, sa ministrarna. Men vi måste hålla ut lite till."

Statsminister Sanna Marin (SDP), undervisningsminister Li Andersson, (Vänsterförbundet) och forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (Centern) medverkade.

Informationsmötet ordnades i samarbete med Yle, Helsingin Sanomat och Apu. Ett tiotal frågor ställdes av barn i åldern 7–12 år, som hade valts ut för att ställa frågor till ministrarna.

Många av frågorna handlade om oro framtiden. När får vi gå till skolan igen? Får man ens på sommaren resa, gå på tivoli, simma? När får vi träffa mor- och farföräldrarna?

Liksom på de vuxnas informationskonferenser var det många frågor som regeringens ministrar inte kunde svara på.

- Regeringen lyssnar noga på sina experter, som ger råd om hur man kan öppna upp till en normalare vardag, var ett vanligt svar.

Nästa vecka hoppas Li Andersson kunna ge besked om hur det blir med skolan, om den gradvis kan öppnas igen.

"Inga utlandsresor, eller ens till stugan"

- För tillfället är det ingen bra idé, eller ens möjligt att resa utomlands. Vi berättar när det blir möjligt, sa Sanna Marin. Det är ännu inte rätt tid ens att åka till sommarstugan. Man ska inte göra några onödiga resor.

Allt som är roligt är inte förbjudet, sa Hanna Kosonen.

Utelekplatserna är öppna, men det är viktigt att hålla avstånd och tvätta händerna. Nöjesparker och tivoli verkar inte öppna i första rappet.

- Simma i hav och sjöar får man, och det gör jag också själv, sa Hanna Kosonen. Men simstränderna ska man undvika tillsvidare, om det blir mycket folk.

Beröm till alla som måste stå ut

Elever, studerande och lärare fick mycket beröm för att ha klarat distansundervisningen så bra.

- Vi räknar med att kunna återgå till det normala i höst, sa Li Andersson. Men vi har lärt oss mycket av den här studieformen också.

Och många har vunnit mycket tid på att inte behöva ta skolbussen. Det blir senare start på morgonen och tidigare ledigt på eftermiddagen.

Nu är det viktigt att hålla kontakt, också med dem som inte syns eller hörs, och kanske verkar ha det svårt att stå ut med att allt är förändrat, sa Li Andersson. Man får och ska be om hjälp av de vuxna, också via olika chattar.

Saknar de äldres famn

Den svåraste frågan verkade vara när man få träffa de äldre.

- Det är mycket möjligt att det inte går på en tid. Det kan bli så en ganska lång tid, svarade Sanna Marin. Men det är viktigt att ändå ringa och hålla kontakt med dem.

De lite äldre hör till riskgruppen, de kan bli svårare sjuka och hamna på sjukhus. Då är det allvarligare. Det är synd att man inte får sitta i deras famn just nu, sa Sanna Marin.

Informationsmötet direktsändes på Yle Arenan med simultantolkning till svenska.

Du kan också följa med presskonferensen utan tolkning genom att klicka här.

Bengt Östling livebloggade från informationsmötet här:

Läs också