Hoppa till huvudinnehåll

Restauranger kompenseras och företagen får låna tillbaka redan inbetalad mervärdesskatt

Marin går ner för Ständerhusets trappor.
Marin lämnar Ständerhuset efter regeringens maratonförhandlingar om företagsstöd. Marin går ner för Ständerhusets trappor. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,Ständerhuset

Efter nästan nio timmars förhandlingar kom regeringen på fredag kväll överens om en rad åtgärder för att underlätta läget för företag som drabbats av coronakrisen.

Regeringen berättade om sina beslut i ett pressmeddelande på fredag kväll. Den planerade presskonferensen ställdes in.

För restaurangernas del beslöt regeringen att de kommer att kompenseras för sina fasta kostnader och för löner. Inga siffror presenterades ändå efter dagens maratonmöte.

Finansminister Katri Kulmuni (C) skrev på Twitter att regeringen nästa vecka kommer att presentera planerna för stödet till restaurangerna.

Beredningen fortsätter i ministerierna under helgen.

Regeringen föreslår också att farledsavgifterna slopas tillfälligt. Enligt propositionen ska inga farledsavgifter för fartyg tas ut för resten av året och redan betalda avgifter för i år ska återbetalas.

Momsen omvandlas till lån

Regeringen går också in för att betala tillbaka den mervärdesskatt
krisdrabbade företag hunnit betala under innevarande år. Summan ges som lån till företagen, och pengarna ska återbetalas inom de närmaste två åren.

Vidare beslöt regeringen befria sådana företag, som tillverkar eller importerar skyddsutrustning från EU, från skatt.

Regeringen diskuterade också hur företagsstöden från Business Finland och NTM-centralerna ska utvecklas. Utgångspunkten för det fortsatta arbetet är att stöden bättre bör riktas till företag som råkat i problem på grund av coronakrisen.

Stöden ska ges för att täcka fasta utgifter, samtidigt som ett kriterium fortfarande ska vara att verksamheten utvecklas.

För tillfället får 20 procent av stödet från Business Finland och 50 procent av stödet från NMT-centralerna gå till fasta utgifter.

Stöden från Business Finland har varit i fokus de senaste dagarna eftersom det visat sig att en del företag, som inte drabbats av krisen, både ansökt och beviljats stöd. Stöden har också fått kritik för att de har riktats till utvecklingsprojekt i stället för akuta problem såsom löner och fasta utgifter.