Hoppa till huvudinnehåll

Skandalsimmaren Sun Yang med i landslagstrupp trots åtta års dopningsavstängning – Wada kräver svar: "Kommer att följa upp det"

Sun Yang håller upp den kinesiska flaggan bakom sig.
Sun Yang är världsrekordhållare på 1500 meter frisim. Sun Yang håller upp den kinesiska flaggan bakom sig. Bild: EPA-EFE/All Over Press Sun Yang

Simmaren Sun Yang är avstängd i åtta år, men trots det var han uttagen till det kinesiska landslagets förberedande läger inför OS i Tokyo. Detta gillade inte den internationella antidopningsorganisationen Wada.

Bakgrunden till Suns utdragna dopningshärva var att han i september 2018 vägrade att lämna blod- och urinprov och att han därtill slog sönder prov med en hammare. Dessutom har den kinesiska stjärnan varit avstängd tidigare.

I februari blev den trefaldiga OS-guldmedaljören avstängd i hela åtta år av Cas.

Men trots det har han nyligen blivit kallad till OS-läger.

I kinesiska medier cirkulerar bilder på en lista med uttagna simmare till landslagets OS-förberedande läger, som var tänkt att pågå från april till juni.

Det kinesiska simförbundet tillbaka till uppgifterna. Men det räcker inte för den internationella antidopningsorganisationen Wada.

I ett uttalande skriver Wada att man kommer att påbörja en utredning.

– Vi kommer att följa upp detta tillsammans med lämpliga organ för att säkerställa fakta i detta ärende, kommenterade Wada.

28-årige Sun Yang har överklagat Cas dom.

Källa: AFP