Hoppa till huvudinnehåll

Teemu Pasanen ny chefstränare för skidlandslaget – Glenn Lindholm ingår också i staben: ”Förstod inte först att de talade om A-landslaget"

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm är ivrig inför landslagsuppdraget (arkivbild). Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

Det finländska skidlandslagets tidigare herrtränare tar över ansvaret för hela landslaget, meddelar skidförbundet på fredagen. Damlandslaget ska i sin tur ledas av Ville Oksanen – och Glenn Lindholm. Det är alltid kul med nya utmaningar, säger Lindholm.

Enligt skidförbundets pressmeddelande var Pasanen den starkaste kandidaten. Han har en gedigen erfarenhet av mångsidiga träningsuppdrag – men framför allt ville man trygga en kontinuitet inom skidlandslaget.

Pasanen har hört till landslagets tränarstab i olika uppgifter i sex år. Tidigare har han bland annat tränat juniorlandslagsåkare samt agerat träningschef för Espoon Hiihtoseura. Han är också Laura Mononens personliga tränare.

– Teemu har viljan att utveckla den finländska skidåkningen så att vi hålls med då grenen förändras. Målet är självklart också att nå framgång på bredare front än vi gjort nu, säger Jarmo Luuri som är ordförande för förbundets arbetsgrupp för längdåkning i pressmeddelandet.

– Vi kommer att betona gruppträningar, men också beakta individuella träningsprogram. Dessutom ansåg vi att det är bättre att göra en klarare skillnad mellan damernas och herrarnas träningar. Men det är mycket som vi fortfarande kan utveckla, säger Pasanen.

Teemu Pasanen pustar.
Teemu Pasanen. Teemu Pasanen pustar. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. längdskidåkning,Världscupen i längdåkning,Teemu Pasanen

Pasanen kommer fortsättningsvis att också ha huvudansvaret för herrlandslaget tillsammans med Mikko Virtanen. Damernas nya tränare är Ville Oksanen och Glenn Lindholm.

– Det känns riktigt bra att få ta itu med nya utmaningar – att prova på något som man inte provat på förr, säger Lindholm då Yle Sporten når honom per telefon på fredagseftermiddagen.

"Har säkert varit en lång process"

Skidförbundet kontaktade Lindholm redan under världscupsveckoslutet i Lahtis gällande jobbet, där Lindholm var på plats som expertkommentator för Yle Sporten.

– Men då förstod jag inte riktigt att det handlade om A-landslaget. Under de två senaste veckorna har vi diskuterat närmare om min roll i landslaget, berättar Lindholm.

– Det har säkert varit en lång process. Jag blev erbjuden ett liknande jobb redan för tio år sedan, men då var situationen en annan. Det var helt enkelt inte möjligt att tacka ja då. Men nu när barnen har blivit äldre så var det möjligt för mig att haka på, fortsätter han.

Uppgiften är alltså att tillsammans med Ville Oksanen ansvara för damlandslaget. Vid sidan om det arbetet hjälper de också till med herrlandslaget.

– Vi kommer att jobba som likvärdiga. Han har sina styrkor och jag har mina, säger Lindholm.

Nu utgår vi nog från att VM kan arrangeras som normalt nästa år

Uthålligheten ska bli bättre

Kontrakten är av modellen 2+1 år och det stora målet är alltså vinter-OS i Kina 2022. På ett personligt plan hoppas Lindholm på framgång redan då nästa VM går av stapeln.

– Nu utgår vi nog från att VM kan arrangeras som normalt i Oberstdorf nästa år. Där hoppas jag själv att det går så bra som möjligt i stafetterna. Det är ändå där man visar vad man går för som lag, som land, säger Lindholm.

Han vill också att skidlandslaget tar stora steg framåt i både fristil och sprint.

– Det verkar handla om uthållighet. Det har fallerat den senaste tiden. Snabbheten finns där, men efter heaten orkar åkarna inte längre. Det är inte något man fixar snabbt. Det kräver mycket jobb, slår han fast.

”Måste fortsätta göra rätta saker”

Petter Kukkonen fortsätter i sin tur som chefstränare för landslaget i nordisk kombination. Falko Krismayr som kom in som ny backtränare i på våren får samtidigt fortsatt förtroende.

– Vi har analyserat den gångna säsongen och börjat blicka framåt. Vi gick framåt i 6-7 år och då är det normalt att man tar något steg bakåt i något skede. Vi måste bara träna klokt och fortsätta göra rätta saker, säger han i ett pressmeddelande.

Backhoppningslandslaget gör däremot rockader. Janne Väätäinen återvänder till chefstränarjobbet efter en paus på tio år, medan Lauri Hakola också fortsätter i landslaget, men som assisterande tränare.

Frederic Zoz hör också till tränarstaben. Tränarnas kontrakt gäller fram till slutet av vinter-OS 2022.