Hoppa till huvudinnehåll

Vägkyrkorna i Östnyland hålls öppna för guidningar trots att verksamheten i landet ställs in

sibbo gamla kyrka
S:t Sigfrids kyrka i Nickby besöks av cirka 3000 resenärer varje sommar. sibbo gamla kyrka Bild: Yle/Mikael Kokkola Sibbo gamla kyrka,kyrkobyggnader,Sibbo,östnyland

Tre vägkyrkor i Sibbo, Lovisa och Pyttis håller öppet för guidade turer under sommaren. Kyrktjänst som organiserar vägkyrkorna ställer däremot in sin verksamhet.

Det finns 269 vägkyrkor längs huvudlederna i vårt land. Fyra av dem finns i Sibbo, Lovisa och Pyttis.

Sedan 1990-talet har vägkyrkorna varit öppna för besökare varje sommar. Men i år har Kyrktjänst, som ansvarar för verksamheten, beslutat att ställa in sommarens verksamhet till följd av coronaepidemin.

Hur påverkar det här resenärer i östra Nyland?

- Vår ledningsgrupp gjorde beslutet att hålla S:t Sigfrids kyrka eller gamla kyrkan i Sibbo öppen. Det betyder att den kommer att vara öppen mellan 1 juni och 21 augusti. Däremot kommer Sibbo kyrka att vara stängd under sommaren, säger Camilla Ekholm, kyrkoherde i Sibbo svenska församling.

sibbo kyrka
Sibbo nya kyrka är stängd för besökare under sommaren. sibbo kyrka Bild: YLE/Stefan Härus sibbo kyrka

Församlingen vill kunna ge människor möjligheten att besöka kyrkan och stilla sig en stund. S:t Sigfrids kyrka brukar ha mellan 3000 och 4000 besökare varje sommar.

Ekholm förstår Kyrktjänsts beslut att ställa in sommarens verksamhet.

- Jag förstår att dom gör det för att det kan ställa till med problem på många håll, men vi har ändå sett det som så att vi kan fatta ett självständigt beslut. Om vi har möjlighet att hålla öppet så gör vi det gärna.

Vägkyrkorna är lutherska och ortodoxa kyrkor i Finland som är öppna för resenärer dagtid mellan juni och augusti. Förebilden kommer från Tyskland.

Kyrktjänst som ansvarar för verksamheten koordinerar vägkyrkoguiderna, som ofta är frivilliga eller sommarjobbande ungdomar.

Trots att Kyrktjänst ställer in sin vägkyrkoverksamhet håller flera församlingar sina kyrkor öppna. Då är det bäst att man kollar församlingens egen webbplats för att se om och när kyrkan är öppen.

Är det möjligt att få en guidad tur i gamla kyrkan i Sibbo?

- Det är litet öppet ännu, men troligtvis kommer det att finnas en guide närvarande, säger Ekholm.

Församlingen kommer att ha en anställd på plats som begränsar antalet besökare till max 10 personer per gång.

Ekholm tror att antalet besökare kommer att vara lägre i år. Kryssningsfartygen angör inte våra hamnar och turistbesök med bussar ordnas inte.

Pyttis kyrka
Gråstenskyrkan i Pyttis kyrkby har 6000 besökare varje sommar. Pyttis kyrka Bild: YLE/Jonas Blomqvist pyttis kyrka

Vägkyrkorna i hela Finland besöktes i fjol av nästan 350 000 resenärer.

Även vägkyrkorna i Strömfors bruk och Pyttis kyrkby är populära och besöks av några tusen personer, litet beroende på om det ordnas evenemang eller annat program förutom guidningar.

I Pyttis följer man Kyrktjänsts riktlinjer och S:t Henriks kyrka i kyrkbyn hålls därför stängd för allmänheten mellan juni och augusti, uppger kyrkoherde Marjut Kujala.

Det är däremot möjligt att få en guidad tur i mindre grupper om man kontaktar församlingen på förhand. Gråstenskyrkan från 1400-talet besöks årligen av mellan 5000 och 6000 personer.

Altaret i Strömfors kyrka i Lovisa.
Helene Schjerfbecks enda altartavla finns i Strömfors kyrka. Altaret i Strömfors kyrka i Lovisa. Bild: YLE/ AG Karlsson Helene Schjerfbeck,altartavlor,Altare,Strömfors,Strömfors kyrka,scherfbeck

På Kvarnbacken invid Strömfors bruk står den åttkantiga kyrkan från 1771. Kyrkans mest värdefulla föremål är den sällsynta altartavlan "Uppståndelsen" som den berömda konstnären Helene Schjerfbeck målade 1898.

Strömfors kyrka är den enda vägkyrkan i Lovisa, och besöktes ifjol av cirka 6000 resenärer.

- Vi har redan anställt kyrkguider och vi har tänkt att vi håller Strömfors kyrka öppen som planerat, säger Stina Lindgård, kyrkoherde i Agricola svenska församling och chef för Lovisanejdens kyrkliga samfällighet.

Kyrkguidernas uppgift blir också att se till att det inte rör sig för många besökare i kyrkan på en och samma gång.

Guidade rundturer för grupper kan beställas från församlingskansliet, i övrigt är kyrkan öppen.

- Det är ju inte hela tiden som guiden är på plats, men när guiden är där så sker rundturen under förutsättningen att det inte uppstår riskfyllda situationer. Det är begränsningen, säger Lindgård.

en kyrka i Strömfors
Den nygotiska träkyrkan är landets första centralkyrka. en kyrka i Strömfors Bild: Stefan Paavola / Yle Strömfors,strömfors kyrka

Strömfors bruk är ett populärt resmål där musikfestivaler, hantverkstraditioner, museer och sommarteatrar lockar folk från när och fjärran.

Lindgård är medveten om att samfälligheten får vara väldigt noggrann med bokningarna. Besökarna är dock i viss mån bekanta, det är ofta folk från andra församlingar och föreningar.

- De som bokas på förhand går att styra, men om det är öppet och folk kommer på egen hand så måste vi följa de regler och rekommendationer som finns, säger kyrkoherde Stina Lindgård.