Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens populära justitieminister avgår och anklagar president Jair Bolsonaro för att ha blandat sig i den federala polisens arbete

Bolsonaro och Moro.
Jair Bolsonaro och Sergio Moro. Bolsonaro och Moro. Bild: AFP / Lehtikuva Jair Bolsonaro,Sérgio Moro,Brasilien

Brasiliens justitieminister Sergio Moro avgår och anklagar president Jair Bolsonaro för politisk inblandning.

Beskedet kommer efter att president Jair Bolsonaro avskedat chefen för landets federala polis, Mauricio Valeixo.

Sergio Moro, regeringens populäraste minister och en före detta domare som vunnit bred popularitet i landet tack vare hans roll i kampen mot korruptionen i Brasilien, säger att avskedet var politiskt motiverat. Enligt Moro kan han inte utföra sitt arbete utan att polisen hålls autonom.

- Att byta ut chefen för den federala polisen utan en genuin orsak är politisk inblandning som skadar min och regeringens kredibilitet, säger Moro.

Bolsonaro anser att Moros anklagelser saknar grund och att han har rätt att tillsätta en ny polischef. Han ersatte Valeixo med Alexandre Ramagem, chef för den brasiliska underrättelsetjänsten.

- Det är min uppgift att tillsätta poster och den dagen jag måste lyda mina underordnade slutar jag vara president för det här landet, sa Bolsonaro i ett tal på fredagen.

Efter beskedet djupdök börsen i Sao Paulo, den största i latinamerika, och valutan real föll till rekordlåg nivå mot dollarn.

Moros sorti är en stöt mot Bolsonaro, vars popularitet redan dalat på grund av coronaepidemin. Bolsonaro har tonat ner faran med coronaviruset och anser att ekonomin tar allt för stor skada av restriktioner.

Källor: AFP, Reuters

Läs också