Hoppa till huvudinnehåll

Charlotte Kalla öppnar upp om skam och press under karriären i lång intervju: "Jag kan säga saker åt mig själv som jag aldrig skulle säga åt andra"

Charlottes Kallas insats på den tredje sträckan mot Astrid Jacobsen var starkt bidragande till att Sverige vann VM-stafettguld i Seefeld 2019.
Charlotte Kalla hade en tuff säsong som tog slut just då hon började hitta formen. Charlottes Kallas insats på den tredje sträckan mot Astrid Jacobsen var starkt bidragande till att Sverige vann VM-stafettguld i Seefeld 2019. Bild: /All Over Press Charlotte Kalla,Astrid Jacobsen

Karriären har varit lång och framgångsrik. Nu berättar Charlotte Kalla om den press hon lägger på sig själv – och skammen hon känner då det inte går som hon tänkt sig. Det är lätt att gå upp i känslor av skam och att man är värdelös, säger hon till Sveriges Radio.

2008 gjorde Charlotte Kalla sitt stora genombrott då hon som debutant i Tour de Ski vann hela tävlingen.

Det året var det Virpi Kuitunen som var förhandsfavorit och som också ledde länge i den långa klättringen. Men Kalla gick förbi och vann.

– Det var riktigt riktigt häftigt att få överraska mig själv på det sättet, berättar Charlotte Kalla för Sveriges Radio i programmet söndagsintervjun.

Kallas första senior-VM året efter blev ändå ingen succé och också senare i karriären har den svenska längdstjärnan haft det tufft i perioder. I intervjun berättar hon om den press hon lagt på sig själv och känslan av djup skam då hon inte lyckas.

– Det är svårt att tänka på något annat än det man själv upplever som ett misslyckande. Det är lätt att värdesätta sig själv som person utifrån det man gör – att gå för mycket upp i känslorna av skam och att man är värdelös.

Charlotte Kalla efter Tour de Ski 2008.
Charlotte Kalla efter sista etappen i Tour de Ski 2008. Charlotte Kalla efter Tour de Ski 2008. Bild: EPA/CARLO FERRARO Charlotte Kalla

– Jag kan vara ganska elak med mig själv när jag hamnar i de situationerna. Säga saker åt mig själv som jag aldrig skulle säga åt andra.

Kalla berättar att skammen beror på att hon borde prestera bättre sett till den tid hon lagt ner på att förbereda sig.

– Det är så dumt många gånger att den känslan ska få ta över. Det är en stark känsla och en obehaglig känsla.

Tror inte hon nått toppen av karriären än

Träningen har många gånger hjälpt för att tackla tuffa situationer säger hon och menar även att hon inte enbart ser de tuffa tiderna som en negativ erfarenhet.

– Det är i de här utmaningarna som man växer som människa och fattar viktiga beslut, säger Kalla.

Just den gångna säsongen var en ny utmaning för Kalla. 32-åringen hade en tuff säsong och slutade på en 14:e plats i världscupen – den sämsta sedan Kalla slog igenom i internationella sammanhang.

Nyligen bekräftade den svenska landslagsstjärnan Charlotte Kalla att karriäreb fortsätter och hon satsar mot VM i Oberstdorf.

– Jag tror inte att jag har nått toppen än. Jag tror det finns saker kvar att utveckla och det känns alldeles för spännande att inte göra det och att låta bli – än att ta reda på vad det kan resultera i, berättar hon nu för Sveriges Radio.

Kalla har totalt vunnit 13 VM-medaljer och 9 OS-medaljer. I världscupen har hon deltagit i 15 säsonger och knipit 12 individuella segrar och totalt 59 individuella pallplatser.

Läs också