Hoppa till huvudinnehåll

Daniel Ståhl ska knipa ett av de äldsta rekorden inom två år: ”Jag slängde nästan världsrekord inomhus i en fotbollshall”

Daniel Ståhl kastar diskus i VM
Daniel Ståhl knep VM-guld i fjol. Daniel Ståhl kastar diskus i VM Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ friidrott,Daniel Ståhl

Världsmästaren Daniel Ståhl är en av de stora friidrottsprofilerna som ska delta i ”Impossible Games” i Oslo i juni. Ståhl som var i grym form förra säsongen har tränat stenhårt och berättar för SVT att han redan nästan kastat världsrekord inomhus. Inom två år ska det 34 år gamla rekordet slås, slår han fast.

Det var på torsdagen som arrangörerna av Oslos Diamond League-gala meddelade att de lanserar en uppvisningstävling i stället för den planerade galan i juli.

En av stjärnorna som ska tävla där är Daniel Ståhl som ser framemot säsongsdebuten i ”Impossible Games”, som tävlingen namngetts.

För SVT berättar diskusstjärnan att han tränat stenhårt och för tillfället lyfter 200 kg i bänkpress och tar 320 kg i knäböj.

Även kastandet har sett bra ut. Ståhl säger att han nästan kastat världsrekord inomhus redan, så målet att skriva om rekordet sitter kvar.

– Inom två år ska jag göra det. Jag slängde nästan världsrekord inomhus i en fotbollshall här i Växjö. Det är 69,5 meter ungefär. Men utomhus har jag inte gjort världsrekord på träning.

– Jag behöver utveckla attackvinkeln så diskusen flyger ut mer plant. Och så bli lite mer aggressiv i utkastet och inte vara så snäll som jag brukar vara.

Världsrekordet i diskus på 74,08 har stått i Jürgen Schülts namn sedan 1986 och är alltså hela 34 år gammalt. Daniel Ståhls personbästa är 71,86 meter vilket även är svenskt rekord. Ståhl knep sitt första VM-guld i fjol och blev då även Sveriges första världsmästare i diskus.